ro | en
Millo Village

Millo Village

Autori: arh. Silviu Mihăilescu
Birou de proiectare: S.C. Mihăilescu și Asociații Arhitectura S.R.L.

Colaboratori:
Structura: S.C. Concept Structure S.R.L.
Beneficiar: S.C. Coral S.R.L.

Comentariul autorului

Millo Village reprezintă un ansamblu de locuințe înșiruite și duplexuri localizat în nordul orașului București. Acesta a fost proiectat în anul 2017 iar construcția a fost finalizată în anul 2019. Pe terenul de 1 ha, ansamblul de vile din strada Matei Millo este un ansamblu rezidențial închis și cuprinde 24 de locuințe înșiruite în grupuri de câte șase și 20 de locuințe cuplate amplasate central. Pentru a maximiza spațiul exterior, proiectul propune creearea a două fronturi de locuințe aliniate de-a lungul unei alei carosabile interioare. Astfel toate locuințele au câte o grădină proprie spre spatele lotului, precum și în lateralul acestuia, în cazul unităților cuplate sau a celor înșiruite de capăt. Pentru a evita obținerea unei imagini infinite, s-a optat pentru alternarea celor două tipologii de case, cele duplex și cele înșiruite. Astfel spre mijlocul frontului sunt amplasatele casele tip duplex, rezultând o tensiune în orizontalitatea străzii prin apariția frontonului ascuțit în volumetrie.
Partiurile locuințelor cuplate și înșiruite sunt asemănătoare ca suprafață și ca distribuție a spațiilor, însă se diferențiază prin volumetria etajului, care iese în consolă fie spre accesul principal, fie spre curtea din spate, pentru a genera un ritm mai larg și mai puțin repetitiv. Astfel, în perspectiva de-a lungul străzii, fiecare două locuințe adiacente par că formează un singur modul. Acoperișul diferit al celor două tipuri de volum – cu coama paralelă cu strada la înșiruite, respectiv cu învelitoarea în patru ape și timpan vitrat la cele cuplate, ajută la identificarea fiecărei unități.
Din punct de vedere al volumetriei, locuințele păstreaza un regim de înălțime de P+1+M. Volumele prezintă 2 registre: unul din cărămidă corespondent volumului parterului peste care este suspendat un volum curat, alb cu accente de metal care înglobează zona de noapte. Astfel în timp ce parterul finisat cu cărămidă aparentă și panouri cu textură de lemn al fiecărui grup de case formează un plan continuu și unitar către alee, fațada etajului superior, placată cu zone de tablă închisă la culoare dispusă vertical în continuarea învelitorii și cu inserturi de tencuială albă urmează o linie frântă și animă volumetria prin umbra pe care o lasă pe suprafața parterului.
Din punct de vedere al planimetriei, locuințele au patru camere și se organizează în logica funcțională a amplasării zonei de zi la parter, în directă legătură cu terasa grădinii din spate, în timp ce etajul, dezvoltat pe o suprafață mai mare datorită consolei, cuprinde cele trei dormitoare și două băi. Datorită planului de etaj decalat între oricare două module adiacente, fațadele tuturor dormitoarelor beneficiază de o intimitate crescută. Mansarda cu suprafața aproape egală cu cea a livingului este cea de-a cincea încăpere, un spațiu nonconformist ce poate fi amenajat atât funcțional, ca un al patrulea dormitor, cât și liber, ca zonă de hobby și activități creative.
Ansamblul este completat de un spațiu public comun – un loc de joacă plantat și umbrit, aflat la intrarea în complex, precum și de o parcare pentru vizitatori care distanțează fonic și vizual primele vile de strada de acces intens circulată. Împrejmuirea ansamblului, dominată de plinuri dar și cu sectoare transparente care invită spre explorare, reia materialele de finisare ale locuințelor – cărămida aparentă, grilaje și placaje din tablă cafenie, copertine albe în consolă în dreptul accesului pietonal.