ro | en
Casa C+C

Casa C+C

Autori: arh. Vlad-Silviu Balosin, METRIK Team
Birou de proiectare: METRIK ARCHITECTURE

Colaboratori:
Structura: Professional Consulting Engineers SRL
Beneficiar: Christina Marin-Vlasceanu & Carol Dermengiu
Interioare: Living Spaces Design
Foto: Sabin Prodan

Comentariul autorului

Locatia, strada Paris din Moara Vlasiei, este o zona dezvoltata in ultimii 10 ani in afara partii traditionale a comunei. Aceasta incearca sa isi gaseasca identitatea sub influenta urbana a capitalei si puterea cadrului natural oferit de padurile si lacurile din proximitate.

Propunerea s-a conturat pe adaptarea imaginii urbane, sustinuta de stilul de viata si de valorile beneficiarilor, la contextul natural al zonei. Forma cladirii s-a obtinut prin folosirea unor volume simple, albe, a caror jonctiune a fost marcata prin elemente contrastante prin materialitate si culoare. Cladirea ofera o imagine bine definita, care se insereaza discret in context prin proportiile sale, dar care se evidentiaza prin puritatea limbajului arhitectural.

Locuinta alaturi de imprejmuire, de cei doi pereti directori exteriori, de anexe dar si de curtile generate de spatiul interstitial dintre acestea, contribuie la obtinerea unui tot unitar in care este definita foarte clar dinamica spatiului, atat exterior cat si interior. Peretii directori sunt evidentiati in cadrul compozitiei prin tratarea diferita fata de imprejmuire, avand o inaltime mai mare. Peretele director longitudinal marcheaza accesul in curte si directioneaza utilizatorul catre intrarea in locuinta sustinand traseul lui si in spatiul interior, marcat in fatada locuintei. Alaturi de peretele transversal se contureaza curtea de primire si este accentuata consola ampla a etajului deasupra zonei de intrare. Cu ajutorul acestora sunt separate si cele doua curti de aliniament cea destinata parcarii pe latura N-E a amplasamentului a si cea destinata gradinii pe latura N-V. Spatiul de circulatie deserveste o zona cu caracter mai intim orientata spre gradina. Traseul pe axul longitudianal ofera capat de perspectiva imaginea unei scarii transparente si a gradinii care se intrepatrunde cu spatiul interior.

Finalul acestuia este oferit de zona de zi, catalizatorul familiei, exprimat si in volumentrie prin corpul transversal si care este extins in exterior prin cea de-a patra curte.
Relatia stabilita dintre spatiile interioare si exterioare este regasita si la etajul locuintei unde dormitoarele au fost orientate spre gradina iar catalizatorul familiei, configurat sub forma unei camera de relaxare,ramane corelat cu curtea principala . Traseul oglindeste principiul celui de la parter si este sustinut prin ritmul impus de ferestre. Finalitatea acestuia are loc in ultima incapere unde fereastra singulara de pe fatada de acces incadreaza privelistea spre lac.

Pozitionarea spatiilor descrise s-a realizat in stransa legatura cu punctele cardinale oferind lumina blanda dispre vest zonelor de dormitoare si lumina calda dispre sud spatiilor comune ale locuintei.