ro | en
Casa Greenfield

Casa Greenfield

Autori: arh. Andrei Crăciun, arh. Sonia Troancă, arh. Raluca Bădescu, arh. Bianca Soare
Birou de proiectare: AXS Studio - Architecture & Design

Colaboratori:
Foto: arh. int. Alexandru Prodan
Structura: ing. Vasile Busuioc ( Vertical Structure )
Instalații: ing. Alin Gheroghioiu ( Arhiand Studio )

Comentariul autorului

Locuința unifamiliala este situată în cartierul Greenfield, din zona de Nord a Bucureștiului și se dezvoltă pe o suprafață desfășurată totala de 265 mp.
Proiectul se încadrează în contextul urban prin arhitectura minimalistă care intră în acord cu simplitatea cartierului rezidențial în care este amplasat, cât și cu cadrul natural al Pădurii Băneasa.
Cu o compoziţie dominant liniară, care alatură volume distincte, casa se desfăşoară pe trei niveluri: Parter, a carei zona de intrare este evidențiată prin schimbarea de textură în riflaj gri inchis, împreună cu două etaje tencuite în alb și cu o terasa generoasă, înverzita, la nivelul acoperișului.
La parter este amplasată zona de zi, în configurație tip open-space cu bucătăria și zona de luat masa integrată, cu dublă deschidere spre terasa exterioară.
Orientarea sudică, cu vedere spre curtea interioară, conferă intimitate spațiului de zi și facilitează o comunicare vizuală armonioasă cu natura înconjurătoare.
Convenabil aşezat în proximitatea intrării, biroul, cu baie proprie, poate funcţiona ocazional ca dormitor de oaspeţi.
Aflată în etaj, zona de noapte - alcătuită din trei dormitoare cu două băi - se deschide spre o terasă generoasa tip logie. Dormitorul matrimonial beneficiază prin poziționarea și orientarea sa spre curtea interioară, de cea mai spectaculoasă priveliște către Pădurea Băneasa.
La etajul doi retras se află o camera privată, cu grup sanitar propriu, destinată hobby-urilor și pasiunii pentru artă a beneficiarului. Poziționarea acesteia la ultimul nivel și deschiderea spre peisajul natural, oferă intimitate și facilitează desfășurarea unor activități creative în deplină liniște.
Abordarea minimalistă este prezentă și în amenajarea exterioară. Suprafețele verzi sunt acompaniate de materiale naturale, precum lemnul, utilizat la placarea pardoselilor și a aleilor. Acesta reprezintă singurul element colorat inserat, astfel încât rolul principal din fiecare imagine să poată fi jucat de arborii și bogăția pădurii aflată în proximitate.
Casa Greenfield, locuința de lângă pădure, este mai presus de toate un loc pentru familie, un loc discret așezat în context, conturat în linii simple, tectonice, care se întoarce spre interior și facilitează conectarea tuturor spațiilor destinate locuirii, așa cum presupune, de fapt, un cămin.



Alte lucrări cu aceiași autori: