ro | en
Casa Nord

Casa Nord

Autori: arh. Daniela Boștină, arh. Vlad Boștină
Birou de proiectare: arhi DOT design

Colaboratori:
Structura: ing. Cristian Bucată ( Atta Civil Engineering)
HVAC: ing. Savin Matei-Conțescu
Foto: Arthur Țintu

Comentariul autorului

Terenul pe care a fost edificată această locuință este situat într-o zona nouă din partea de Nord a Bucureștiului. Aflat în mijlocul unui țesut fragmetat și neunitar, dezvoltat destul de haotic, terenul prezenta puține repere de la care să putem porni în conceperea unei locuințe unifamiliale. Decizia firească a fost să îl tratăm că atare - o insulă de sine stătătoare, un spațiu introvertit orientat către singurul punct de interes posibil - partea posterioară a curții care beneficiază de o perdea verde de vegetație deja existentă.

Am pornit de la o schemă funcțională simplă - o bară centrală a circulației verticale, care deservește pe cele două părți funcțiunile necesare locuirii. Zonificarea funcțională a fost împărțită pe etaje : parter - zona de zi, etaj 1- zona de noapte iar mansarda este un spațiu ludic, destinat jocului și reuniunilor de familie

Astfel, volumul izolat pe teren este o mică fortăreața având goluri de mici dimensiuni, strict funcționale pe latura de intrare și pe laturile lungi. În schimb spre curtea din spate am orientat toate spațiile importante ale casei, care beneficiază și de vitraje mai consistente. Acoperirea în două ape, pornind de la niveluri diferite, creează un crescendo al volumelor , marcând în acelaș timp părțile imprtante ale casei - vârful orientat către intrarea pe teren accentuează zona de acces iar cel ridicat către sud orientează, de fapt, spațiile mansardei către lumina și spre cer.