Comentariul autorului
O casa de om
O familie a cumpărat un imobil in București, in proximitatea Lacului Floreasca și a bisericii Sfânta Sofia. Terenul, in suprafață de 300 mp, avea pe el o construcție veche, degradată, o locuința clasată ca monument istoric grupa B. In timp, acesteia i-au fost adăugate succesiv alte două corpuri de clădire-anexe. S-au rezolvat astfel diverse necesități funcționale ale vechilor proprietari, dar anexele, fiind fără valoare arhitecturală, au parazitat vechiul monument.
Noii proprietarii au dorit o locuință simplă, funcțională si confortabilă. Pentru aceasta, vechea casă a fost consolidată, restaurată și extinsă cu un corp nou, amplasat in zona din spate a lotului.
Principala preocupare a fost, pe lângă rezolvările funcționale absolut necesare, revitalizarea casei monument și găsirea unor soluții favorabile de integrare intre aceasta și noua casă. Am considerat ca transparența poate fi soluția potrivită. Astfel, prin proiect am propus:
• O legătură funcțională și simbolică la parter, intre casa monument și construcția noua, printr-o scară care păstrează amplasamentul scării secundare de acces la vechile anexe;
• Perceperea acestei legături din interior și exterior, prin transparenta totală a parterului și locală la nivelul etajului construcției noi. Peretele vechii case, conținând ferestra, ușa si scara secundară, traversează spațiul extinderii noi, realizând-se astfel o scenografie interesantă. Ziua si noaptea, din spatiile construcției noi, prin transparență se pot decupa secvențe reprezentative ale vechiului monument.
M-am bucurat când un bun prieten arhitect, pășind in acest nou spațiu, mi-a spus ceva simplu - iată o casa de om. Pentru mine fost o primă dovadă că am reușit, realizând ce ne-am propus de la bun început, o locuință funcțională, confortabilă și primitoare, printr-un demers in care ambiția exagerată și vanitatea au fost lăsate la o parte.
Alte lucrări cu aceiași autori: