ro | en
Casa „Munteniei 26”

Casa „Munteniei 26”

Autori: arh. Catalin Mihai Caragea
Birou de proiectare: A MAKE SRL

Colaboratori:
Arhitectura: arh. Irina Scobiola & echipa ARCHOS 2002 SRL, arh. Mihaita Stancu (SMARTKITECT SRL);
Foto: arh. Sabin Prodan, arh. Alexandra Ioana Onea;
Structura: ing. Bogdan Radu (Proffesional Consulting Engineers SRL)
Instalații: ing. Razvan Marin

Comentariul autorului

Casa “Munteniei 26”

Intr-un cartier cu istorie, greu incercat de interventiile contemporane lipsite de ratiune si bun simt arhitectural a luat fiinta locuinta “Munteniei 26“ pe o parcela de colt de mici dimensiuni aflata la cateva minute de mers fata de Parcul Bazilescu. Conceptia locuintei a fost o provocare datorita vecinatatilor care au suferit intervenii recente indiferente fata de logica parcelarului existent. Spre nord-vest exista un imobil de locuinte colective supradimensionat pentru lotul pe care a fost edificat iar spre nord-est parcela vecina a fost construita lasand calcane pe aproape tot perimetrul parcelei.
Conceptul volumetric a fost creat astfel incat locuinta sa se deschida catre intersectia celor doua strazi si sa fie cat mai opaca fata de vecinatati. Volumul alb avand forma literei “L” in plan are rolul unui paravan catre vecinatatile construite abuziv. Totodata acesta da nastere unei terase private la etajul al doilea, cu vedere catre cartier. Atat terasa cat si spatiile de sub aceasta fac parte din volumul central al casei (un volum cu parter si etaj) in care au fost realizate zona de zi, la parter, in relatie cu gradina, si spatiile dormitorului matrimonial la etaj. Al treilea volum (parter) de culoare gri este cel peste care se aseaza consola ce marcheaza accesul principal in locuinta.
Accesul principal este dispus pe fatada de sud-vest (Strada Munteniei) fiind in directa relatie cu zona de zi a casei si cu scara de acces la etajul 1 unde se regaseste zona de noapte. Etajul 2 este destinat spatiilor pentru hobby.
Similar plantelor care se orienteaza catre soare datorita proprietatilor heliotropice, Casa “Munteniei 26”, prin configurarea volumetrica si asezarea pe parcela, este alimentata de energia soarelui pe intreaga durata a zilei.



Alte lucrări cu aceiași autori: