ro | en
Commuters’ Village

Commuters’ Village

Autori: Arh. Claudiu Varlan, Arh. Aniela Vinatoru
Birou de proiectare: TwistedDot Architecture

Comentariul autorului

Ansamblul arhitectural Commuters’ Village a fost conceptualizat ca un raspuns organic la nevoia existentei unui spatiu construit functional care sa indeplineasca simultan o serie de cerinte multiple.
Amplasat intr-un mediu natural deosebit, dar frecvent intalinit in peisajul montan, Commuters’ Village isi propune sa aduca impreuna comoditatea oferita de o casa, cu elementele ambientale specifice zonei alese. Fiecare functiune este integrata intr-un modul separat (living, dormitor si bucatarie). Living-ul este marcat de prezenta unei sarpante care aduce cu sine beneficiul separarii spatiului in doua zone ce pot fi folosite pentru activitati de relaxare. Dormitorul, care este prevazut si cu o baie, este elementul care ofera intimitate, un spatiu definit prin simplitate si utilitate. Pentru bucatarie, conceptul a prevazut un modul separat care include si un grup sanitar. Oricare dintre module ofera libertate de alegere utilizatorilor: ele sunt flexibilie, nu ingradesc, ci invita la o alegere bazata pe necesitate. Astfel, modulele ofera posibilitatea de a opta in ceea ce priveste functiuniea principala: zona de relaxare ce poate fi amenajata ca o camera pentru jocuri, sau o biblioteca, pana la folosirea acesteia ca spatiu pentru birou sau sala de yoga. Din punct de vedere structural, modulele independende sunt realizate pe o structura de tip A-frame. Alegerea acestei variante a venit natural, inspirata direct din mediul inconjurator, imitand forma brazilor care incadreaza intreg ansamblul.
O atentie aparte a fost acordata si spatiului exterior care a fost amenajat astfel incat sa ofere o zona moderna de relaxare. Acest element realizat minim invaziv in raport cu mediul natural existent, are un dublu scop: facilitarea obtinerii unei armonii comunitare, precum si crearea unei fluiditati a mobilitatii intre diferitele module. Accesul este realizat prin exterior, acesta fiind elementul care aduce comuniunea intre spatii si cu spatiul. In zona centrala a spatiului exterior a fost creat un lounge cu un jacuzzi, care impreuna cu vatra de foc, invita la socializare intr-un spatiu deschis dar proiectat utilizand un stil minimalist minim invaziv fata de natura care incadreaza ansamblul. Prin alegerile stilistice ale pieselor construite si de decor, conceptul Commuters’ Village s-a concentrat si asupra asocierii celor patru elemente clasice occidentale: apa, aerul, focul si pamantul. Sinergia acestora are scopul de a apela subtil memoria colectiva, de a ajuta si influenta redescoperirea spiritului de comunitate, intr-un mediu natural a carui complexitate este oferita in mod paradoxal chiar de simplitatea compozitiilor individuale.
Tinand cont si de evolutia situatiei epidemiologice care a impactat profund toate domeniile de activitate de pe intreg mapamondul, Commuters’ Village asigura prin conceptul sau modular o distantare necesara, fara a crea o ruptura a intregului complex si fara a afecta confortul individual. Din punct de vedere practic, constructia se bazeaza pe simplitate, eficienta si rapiditate in executie – atunci cand necesitatea o impune, adaugarea unui nou modul poate fi realizata cu usurinta. Commuters’ Village doreste sa reprezinte o optiune viabila si moderna pentru crearea unui echilibru intre necesitatea existentei unei flexibilitati crescute a alegerilor functionale, si arhitectura bazata pe respectarea unor concepte ce tin de mobilitate, acomodare si incadrare topografica.