ro | en
Casă pasivă Dumbrava Vlăsiei

Casă pasivă Dumbrava Vlăsiei

Autori: arh. Elena Stefanescu-Marcu, arh. Andrei Stefanescu, arh. Aina Constantin
Birou de proiectare: Studio ae - architecture & evolution - Atelier SEA SRL

Colaboratori:
Structura: ing Marius Soflete, ing Octavian Timu (Inginerie Creativa)
Instalații: ing. Gheorghe Vanatoru, (AEG Electriconsult)
Vizualizare: arh. Claudiu Buzilan

Comentariul autorului

Localizare: Dumbrava Vlasiei, locatitatea Balotesti, jud Ilfov
Suprafata construita: 193.5 m2
Suprafata utila: 128 m2
Context: Situl se află în noua dezvoltare sustenabilă, în Dumbrava Vlăsiei, un nou cartier în nordul Bucureștiului, complet înconjurat de pădure.
Noul context arată cât este de important spațiul în care locuim, atmosfera acestuia și legătura cu spațiul exterior. Devine tot mai importanta calitatea locuirii nu doar pentru asigurarea siguranței și a confortului cât și pentru asigurarea unei legături permanente cu locul. Fiecare familie are o altă definiție pentru acasă. Acasă este și rezultatul interacțiunii sociale, și o manifestare a responsabilității față de societate și de mediu. Înseamnă și locul, si împrejurimile, iar pentru oameni, un loc devine acasă atunci când simt că acolo au libertate și că valorile lor sunt în armonie cu cele ale locului. Arhitectura în armonie cu contextul poate fi generată doar de compatibilitatea dintre oameni și loc.
Concept: Conceptul pentru prima casă pasivă din Dumbrava Vlăsiei s-a conturat printr-un proces iterativ, care a adăugat noi fațete cu fiecare pas. Casa este conceputa pentru o familie cu 2 copii. Conceptul casei s-a definit prin dualitatea închis-deschis.
Pe de o parte, casa se deschide către natură prin ferestre ample, iar pe de alta, în interior, se găsește nucleul închis, exprimat prin cutia care intersectează volumul simplu, arhetipal.
Casa are puține compartimentări: la parter se află zona de zi cu living și șemineu, loc de luat masa, bucătărie, spațiu tehnic și un dormitor, iar le etaj se află dormitoarele copiilor și pasarela pe care află biblioteca și un loc de studiu, care se deschid către golul de peste living.
Spațiul de lucru din această casă este poziționat în zona bibliotecii de pe pasarela de la etajul deschis. Am luat în considerare o serie de elemente menite să facă din work from home o experiență plăcută și eficientă. Astfel, am amplasat biroul lângă o fereastră pentru cât mai mută lumină naturală, am asigurat spații inteligente de depozitare a documentelor (am ținut cont de principiile ergonomiei). Pentru a crea un mediu prietenos, am personalizat aceste spațiu după preferințele proprietarului. Ca urmare, acest birou de acasă se poate transforma în unul de relaxare, lângă birou fiind amplasat un fotoliu de relaxare cu vedere către grădină.
Consumul redus de energie se obține prin mai mulți factori: orientarea casei, termoizolare eficientă și continuă, limitarea punților termice, etanșeitate, poziționarea și dimensiunea ferestrelor, pompe de căldură, ventilația cu recuperare de căldură și panouri solare, fațadă ventilată. Structura casei este din lemn pe sistem de panouri prefabricate de tip osatură - timberframe. Materialele folosite sunt simple, naturale: lemn, metal, sticlă, fațadă fibrociment, microciment, cu accent industrial.
Casa din Dumbrava Vlasiei este prima casa pasivă din noul cartier și este o dovadă că arhitectura poate să genereze atât proiecte estetice cât și sustenabile care acoperă nevoile noului context în care ne aflăm.