ro | en
The Sun House

The Sun House

Autori: Arh. Irina Ionescu, Arh. Florina Stanescu, Arh. Marius Dumitrescu
Birou de proiectare: City Project

Colaboratori:
Structura: RomeHome
Execuție: RomeHome

Comentariul autorului

Proiectul este situat în Vama Veche, județul Constanta, într-un cartier nou creat într-o zona foarte liniștită a localității. După prima vizită pe sit și după ce a fost inspirat de acest loc, primul gând al beneficiarului a fost să își creeze un mic refugiu unde să se poată adăposti atunci când vrea să evadeze din viață cotidiana pentru un sfârșit de săptămână sau, de ce nu, pentru o vară. Locuința se desfășoară pe un singur nivel și are următoarele suprafețe.
Suprafață parter: 170mp
Suprafață construită totală: 170mp
Suprafață utilă:130mp
Această casă vă fi o construcție metalică, prefabricată integral în fabrică în baza proiectului și montată la fața locului în șantier de către firma producătoare. Construcția vă fi realizată pe o structură frame din profile de oțel zincat cu pereți subțiri, pe care, la cererea beneficiarului, s-a implementat conceptul NZEB (near zero energy building). Structura frame va permite o intervenție relativ redusă asupra terenului pentru implementarea fundațiilor din beton armat, mult reduse fața de o casă construită în sistemul clasic de zidărie și/sau beton armat.
Casele pe structură metalică din profile de tablă de oțel zincat procesate la rece prezintă mai multe avantaje, cum ar fi: timp de execuție redus, greutate redusă a structurii și a casei, precizie în execuție, rezistență și stabilitate în timp, rezistență ridicată la umiditate și coroziune, cea mai buna alegere pentru case eficiente energetic.
Crearea planului arhitectural provine din răspunsul la conținutul temei de proiectare precum și din adaptarea la sit și la punctele cardinale. Pentru că beneficiarul își dorea o terasă unde să își bea cafeaua dimineața și să servească micul dejun înainte de a petrece o zi la plaja, am poziționat o terasa compusa dintr-o zonă acoperită și o zonă neacoperită în partea de est, în apropierea bucătăriei. Astfel, fiecare dimineață petrecută pe terasa casei se transformă într-un ritual plăcut de încărcare a bateriilor pentru toată ziua. De asemenea, parterul vă găzdui 4 dormitoare cu baie proprie, și un living comun, generos, completat de o bucătărie deschisă care să permită socializarea celor care vor utiliza clădirea.
Datorită amplasării pe malul mării, mare parte din activitate se vă desfășura la exterior, drept urmare pe lângă terasa generoasă acoperită au fost gândite o zonă de grătar și un Jacuzzi.
După câteva ore petrecute pe plaja din zonă, marea a devenit principala inspirație pentru felul în care am ales să tratăm volumetria și finisajele exterioare ale casei. Casa are o forma simpla, formată din doi paralelipipezi care au o zona comună ce îi leagă. Zona comună, care este marcată printr-un atic mai jos decât cele doua volume alăturate este de fapt o circulație mediană care traversează casa de la intrare, înspre dormitoare și până la zona de zi, un living generos, o zonă pentru servit masa și o bucătărie deschisă. Finisajele au fost gândite astfel încât construcția să reflecte materialele specifice zonei, atât că textură cât și cromatică.