ro | en
Locuință colectivă – 13 Septembrie

Locuință colectivă – 13 Septembrie

Autori: arh. Daniel Nicolae Popescu, arh. Irina Stinghe, arh. Adela Voinea, arh. Ana-Maria Fotău-Cojocaru, arh. George Suru, arh. Romain Layet
Birou de proiectare: Fabrica de Arhitectura

Comentariul autorului

Ansamblul răspunde vecinătăților sale aglomerate printr-o pauză, o oază de spațiu verde îmbrățișat de spațiul construit. Transparența parterului este contrabalansată de etajele superioare cu un repertoriu inversat, opac. La nivel stilistic, s-a urmărit o linie clară, bazată pe orizontalitatea balcoanelor. Astfel, compozita capătă un caracter tectonic. Ansamblul se întoarce către interior, unde comunică printr-o grădină, oferind oamenilor spațiu de răgaz și prilej de comunicare, în dorința de a apropia o comunitate. Spațiul verde este întâmpinat de locuinte și își continuă manifestarea și pe fațade, unde se regăsește la nivelul balcoanelor, al curților și al teraselor. La partea superioară, vegetația face loc și protejează un parc urban reinterpretat, în care activitățile recreative completează locuirea și diversifică experiențele cotidiente.