ro | en
Casa I.RD

Casa I.RD

Autori: arh. Andreea Iulia Turbatu, arh. Onisim Bulgariu
Birou de proiectare: Arhitect.O

Comentariul autorului

Situată în apropierea Bucureștiului, în localitatea Clinceni, locuința este amplasată pe un teren compact de 500 metri patrați și se desfășoară pe două niveluri. Beneficiarii au solicitat o casă spațioasă care să abunde în lumina naturală și o curte care să asigure liniștea și timpul de calitate petrecut alături de familie. Pornind de la aceste premize, am valorificat terenul la maxim și am ales să poziționăm casa la o distanță minimă față de latura posterioară a sitului, maximizând dimensiunea curții rezultate în fața locuinței.
Volumetria ortogonală, predominant albă este reliefată prin decroșuri care generează jocuri de umbre și lumini. Asezonată cu placaje de piatră decorativă și lemn, alternanța de plin-gol este accentuată de negrul tâmplăriei metalice și a carcaselor care îmbracă fiecare fereastră. Învelitoarea casei este de tip șarpantă, într-o singură apă și este ascunsă printr-un atic pe trei laturi. Accesul în locuință este acoperit și se face pe latura lungă, fiind marcat printr-o fașie verticală cu textură de lemn.
Holul de acces este unul generos, având deschidere pe două niveluri și contribuie la senzaţia de spaţialitate, înglobând, în același timp, scara de acces la etaj. Convenabil aşezat în proximitatea intrării, biroul, cu baie proprie, poate funcționa ca dormitor pentru oaspeți. Adiacent intrării există garajul pentru un autoturism și spațiul tehnic.
Zona de zi aflată la parter este gandită ca un open space format din camera de zi, locul de luat masa și bucătăria, separate vizual de un șemineu cu dublă deschidere. Spațiul configurat este flexibil și oferă rezidenților diferite scenarii de utilizare în viața lor cotidiană. Terasa comunică direct cu zona de zi și asigură trecerea graduală de la interior spre exterior datorită pereților discreți, semitransparenți din lemn.
Etajul este accesat prin spaţiul pe dublă înălţime și deține cele trei dormitoare unite printr-un coridor. Poziționarea dormitorului matrimonial asigură un grad sporit de intimitate față de restul casei, iar dimensiunile dressingului și băii satisfac solicitările beneficiarilor. Cele două dormitoare pentru copii au fiecare baie proprie și asigură spațiul necesar pentru desfășurarea activităților în funcție de pasiunile fiecărui copil.
Încercând să satisfacem nevoia de destindere şi de creare a unui mediu propice momentelor de calitate, am trecut cu meticulozitate prin toate aspectele practice ale locuirii contemporane și am creat un loc pentru părinți și cei doi copii, care să conecteze toate spațiile casei, așa cum trebuie să o facă un cămin.



Alte lucrări cu aceiași autori: