ro | en
Locuință Cihoschi

Locuință Cihoschi

Autori: conf. dr. arh. Ionuț Anton, prof. dr. arh. Dan Corneliu Șerban, nr
Birou de proiectare: s.c. digital craft s.r.l. / s.c. idz arhitectură s.r.l.

Colaboratori:
Beneficiari: Robert Ponovescu, Dumitru Beyer, Oana Ponovescu
Arhitectură: arh. Ana Daniela Anton, arh. Ionuț Pătrașcu
Structura: ing. Ștefan Burciu, ing. Cătălin Pancu (Neo Structural Engineering)
Inginerie: ing. Alexandru Iatan, Ing. Elena Iatan (Noa Proiect), ing. Angel Dogeanu

Comentariul autorului

Clădirea, parte din fondul existent de construcții cu valoare a Bucureștiului, construită în jurul anului 1932 de către arhitectul Jean Burcuș, se regăsește în centrul Bucureștiului, în apropierea Pieței Romane.
Cu dragoste pentru arhitectura construcției, decorațiile sale și spațiile interioare, clienții au susținut o utilizare judicioasă a existentului, care avea nevoie de intervenții structurale pentru a-i putea asigura stabilitatea. În același timp un studiu de încadrare din punct de vedere volumetric și urbanistic a relevat necesitatea înălțării volumului și racordării la contextul construit.
Astfel se conturează propunerea conservării, restaurării și extinderii clădirii existente într-o arhitectură temperată care face referințe subtile la elementele existente și completează clădirea în vederea unei armonioase înscrieri volumetrice.
Spațialitatea interioară este păstrată și negocierea structurală intervine minim pentru susținerea pereților existenți dar și a extinderii verticale propuse. O nouă structură pe cadre cu dală va asigura stabilitatea ansamblului final.
În interior, două locuințe se desfășoară fiecare pe trei etaje, cu un acces principal comun pe circulația verticală din față și distribuție interioară pe scara dinspre curte și beneficiază fiecare de câte un spațiu exterior personal.