ro | en
Murghiol Bunglaows
  • Premiul secțiunii „Arhitectură de portofoliu / amenajări de interior”

Murghiol Bunglaows

Autori: arh. Miruna Pribeagu, arh. Georgiana Spiridon, arh. Andreea Panescu Ghinea, arh. Flavia Pesuc, arh. Diana Patrascu, arh. Pribeagu Dan Gabriel
Birou de proiectare: Reflex Architecture www.reflexinc.ro

Comentariul autorului

Turismul rural, în contextul dezvoltării durabile, valorifică nu doar mediul natural, ci și trăsăturile culturale ale unui loc. Dacă obiceiurile și tradițiile sunt elemente intangibile, deseori revitalizate prin turism, elementele arhitecturale și urbanistice sunt mult mai sensibile la evoluțiile recente din domeniul turismului și trebuie adaptate la cerințele și standardele contemporane.
Delta Dunării este o regiune deosebită a Europei și a fost înscrisă în Patrimoniul UNESCO, în special datorită biodiversității sale și a multor alte caracteristici naturale unice, a diversității culturale și etnice a populației din zonă. Arhitectura din această regiune este reprezentativă pentru contextul ei natural și istoric și este o consecință a armoniei dintre om și natură. Este important de subliniat contribuția pe care o aduce farmecul arhitecturii locale la atracțiile și la potențialul turistic al regiunii.
Grija cu care întreținem, reparăm sau construim, fie că vorbim de casele tradiționale sau de clădiri noi, reprezintă un proces ce presupune asumarea responsabilității față de comunitatea locală. Orice intervenție trebuie gândită ca parte integrantă a ansamblului în care aceasta se află.
Delta Dunării a atras atenția în ultimul timp din ce în ce mai mult atât turiștilor pe plan local, cât și internațional. Eforturile de valorificare a acestei zone se materializează prin proiecte europene, oportunitate prin care am lucrat la acest proiect de bungalow în Murghiol.
În comunitățile care păstrează încă o strânsă legătură cu tehnicile și materialele tradiționale de construcție, datoria noastră ca arhitecți este să le valorificăm și să le fructificăm.
Am încercat să găsim moduri creative de a utiliza tehnici și resurse locale. Rezultatul denotă o atmosfera calmă, de liniște și serendipitate, un spațiu perfect pentru relaxare și regăsire în mijlocul naturii. Valorificarea resurselor de materie primă a fost premisa de la care am pornit conceptul acestui bungalow, încurajând prezervarea meșteșugurilor prelucrării acestora și economia locală. Am folosit piese și obiecte ce pot fi realizate local de meșteri, promovând astfel microindustriile locale. Unicitatea și imperfecțiunea acestor obiecte dau caracter și serenitate spațiului.
Materialele alese de noi, pe care le regăsim în construcțiile vernaculare și care conferă o notă specifică arhitecturii locale tradiționale sunt: pereții din ciamur (lut amestecat cu paie, ierburi fibroase) stuful, lemnul, trestia. Gardul împletit de nuiele, un laitmotiv al zonei, prezent în mod normal la exterior este folosit ca separator între zona de noapte și cea de zi, delimitând semiopac spațiul locuirii. Diferitele zone ale casei se deschid către peisaj, trecerea de la interior la exterior fiind una fluidă, lipsită de muchii rigide sau de materiale artificiale.
Designul nostru este unul naturalist, ecologic, local, abordare descrisă de termenul japonez ‘wabi-sabi’, expresie care face referire la frumusețea asimetricului, a imperfectului, a efemerului. Wabi se referă la recunoașterea frumuseții simplității umile, desprinsă de materialism. Sabi se referă la trecerea timpului și la modul în care toate lucrurile cresc, îmbătrânesc și se degradează. Wabi-sabi e o filozofie care denotă un mod de viață conectat cu natură, cu ciclul natural al vieții. Este acea frumusețe pe care o observăm în cutele lutului și în nodurile lemnului și care provine din particularitățile inerente materialelor.
Având că scop principal păstrarea specificului local și respectând materialele și tehnicile locale, soluția noastră pentru amenajarea unui bungalow în Murghiol combină o arhitectură minimalistă cu un design inspirat din tehnicile tradiționale.

Comentariul juriului

O abordare sensibilă a spațiului interior, care prin comunicarea cu peisajul unic al Deltei Dunării devine fluid, atât prin organizare cât și prin materialele și finisajele folosite creativ într-o viziune sustenabilă. Propunerea amenajării convinge prin abordarea unei soluții corect raportată la contextul natural al deltei, oferind utilizatorilor un cadru intim ce se remarcă prin rezolvări ingenioase de folosire a unor materiale pure, naturale încadrate unui discurs conceptual curat creionat. Ambianța propusă pare extrasă din esența locului, inclusiv prin utilizarea de materiale locale și printr-o deschidere inteligentă a interiorului către exterior, oferind spatii diferite chiar și pentru o intervenție de mici dimensiuni.



Alte lucrări cu aceiași autori: