ro | en
Casa CB

Casa CB

Autori: arh. Miruna Pribeagu, arh. Georgiana Spiridon, arh. Andreea Panescu Ghinea, arh. Flavia Pesuc, arh. Diana Patrascu, arh. Pribeagu Dan Gabriel
Birou de proiectare: Reflex Architecture www.reflexinc.ro

Comentariul autorului

Amenajarea contemporana propusa a fost realizata pe zona de zi a unei case din ansamblul rezidential Avalon aflat in constructie, in zona de nord a Bucurestiului. Ansamblul propune diferite tipuri de locuire urbana, de la apartamente, la vile individuale si locuinte de tip townhouse, dezvoltate intr-un cadru natural, cu spatii verzi si acces la lac din zona vilelor.
Casa pe care am intervenit se afla in zona lacului, profitand din plin de relatia cu elementele cadrului natural precum apa si vegetatia. Astfel, natura a devenit punctul de plecare in conceperea spatiilor interioare. Un element esential in procesul creativ a fost si preferinta beneficiarilor pentru materiale si texturi naturale, culori neutre si o atmosfera eleganta.
Zona de zi se compune din living, dining si bucatarie, dar cuprinde si zona de acces, casa scarii. Spatiile principale comunica vizual, diningul fiind separat de living printr-o partitie de sticla cu usi glisante, rezolvata minimal, pentru un impact vizual cat mai redus. Bucataria este deschisa spre dining si comunica printr-o zona de bar aflata in legatura cu frigiderul de vinuri si vitrina de pahare. Astfel bucataria si diningul devin spatiul ideal pentru cina in familie sau cu prietenii. Ambele spatii principale au acces spre terasele casei, unde se gasesc o zona de bucatarie de vara si o zona lounge.
Livingul are ca element central canapeaua, care se dispune, atipic, spre doua zone opuse – zona bibliotecii si zona semineului. Astfel, biblioteca si semineul devin punctele de atractie ale spatiului, fara sa concureze intre ele. Livingul nu are o perspectiva principala, fiecare perspectiva a spatiului avand caracteristici deosebite diferite. Spre deosebire de living, diningul are caracterul de a aduna, avand masa ca element principal, dispusa central. Zona barului vine ca o completare, o zona de legatura cu bucataria. Corpurile de iluminat alese in living si dining dau eleganta si accentueaza zonele de interes.
Stilul ales este unul contemporan, cu elemente cromatice neutre, materiale cat mai naturale pe care sunt dispuse piese deosebite de arta ; ce constituie puncte cheie din zona de living si dining. Prin creearea acestui fundal cromatic neutru, textura materialelor naturale este pusa in valoare si devine elementul generator al atmosferei. Lemnul apare la nivelul pardoselii, imbraca scara de acces la etaj, compune rafturile bibliotecii si mobilierul din dining, unde devine element central in spatiu, sub forma blatului masiv al mesei. Textura de piatra pune in valoare punctele de atractie din living - marmura alba cu venatura subtila complementeaza lemnul bibliotecii iar marmura Panda White dispusa in zona semineului focalizeaza atentia pe elementul focului. Blatul masutei de cafea si blatul de marmura neagra din bucatarie completeaza display-ul de texturi de piatra. Materialele propuse pentru mobilier se incadreaza in acceasi cromatica neutra, cu texturi naturale precum pielea sau lana buclata.
Arta este un element prezent in spatiu, beneficiarii avand o colectie de piese pe care si le-au dorit expuse in zona de zi. Piesele au fost dispuse separat, pentru a putea fi puse in valoare individual, evitand aglomerarea unei dispuneri de tip gallery wall, in care piesele ajung sa concureze intre ele. Astfel, in living sunt dispuse doua tablouri aflate in contrast, unul in nuante neutre, care preia atmosfera spatiului si unul in nuante puternice de albastru, care devine accentul in spatiu si piesa principala de atractie. Peretele vopsit in gri inchis este fundal pentru sculptura expusa in nisa si lasa sa se citeasca, prin riflajul de lemn, conturul sculptural al scarii de lemn. Tablourile din zona holului si a scarii ies in evidenta fiind singurele pete de culoare pe fundal alb, respectiv gri inchis iar diningul este completat de un tablou ce infatiseaza, in culori pastelate, elemente prezente in bucatarie.
Atmosfera creata este una plina de farmec in armonia cu gradina spre care se deschid spatiile.



Alte lucrări cu aceiași autori: