ro | en
Nedenumit – ca un acoperământ, fără obiecte-surplus

Nedenumit – ca un acoperământ, fără obiecte-surplus

Autori: arh. Elena-Roxana Jipa, arh. Silvia Olteanu
Birou de proiectare: Lime Studio S.R.L.

Comentariul autorului

Toată alcătuirea omului a devenit o taincă compoziție a materialului, o continuă înaintare în orizontul obiectelor, orbecâind printre ele, stârnit de patimi și de interese trecătoare, însă întâia calitate a existenței umane, prin care ne deosebim de alte viețuitoare, este trăirea pe linia împlinirii. Astfel, se pune întrebarea: “Ce face o casă să devină acasă?” Acasă întrupează, cu nenumărate fațete, atribute precum continuitatea și expresia sinelui, identitatea personală, realțiile sociale, căldura, structura fizică potrivită intimității sinelui, radăcinile și sursa pentru stabilitate. Acasă este pământ și pântec, acasă este cuptor. Acasă este locul pe care îl îmbrățișezi mereu în sărutări care îi țin loc de orice altă haină.

Propunem astfel un concept de amenajare simplu, de tip “acoperământ”, dezbrăcat de obiecte-surplus, cu o paletă de culori și materiale în tonuri de teracotă și piatră brută, un spațiu care îndeamnă la evoluție și libertate, un spațiu nenegociat încă. Spațiile evoluează atunci când ele sunt locuite, locuirea fiind finalitatea procesului de negociere.

Pentru cei mai mulți dintre noi, a crea “acasă” înseamnă mai mult decât a construi sau a amenaja, reprezintă conexiunea emoțională și confortul cu care învestim un spațiu, în spatele ușilor închise. “Luxul” pentru “acasă” este sinonim cu “bunăstarea și expresia sinelui în forma lui cea mai pură”. Alegerea unor piese de mobilier de designer, încadrate de un spațiu fluid fără prea multe compartimentări fixe, utilizate ca strict necesar este un răspuns fără compromisuri. Mobilierul pe comandă, retras către două dintre laturile spațiului dat, împreună cu lungimile de pânză întregesc ideea de simplitate.

Combinația de tip ton pe ton, inspirată dintr-o nunață atât de familiară omului, culoarea pâmântului ars, reprezintă o alegere ușor de apropiat oricărui caracter. Pentru ca teracota este literalmente extrasă din pământ, ea evocă conexiunea omului cu natura, cu lucrul cu mâinile, evocă bogăție și căldură, luminează spațiul și adaugă personalitate. Teracota este o culoare a energiei, iar locuitorul este cel care poate modela această energie.

Ne aflăm, iată, într-un timp în care avem nevoie de mai puțin și în care, oricât hoinărim prin carnea urbană, întoarcerea acasă trebuie să reprezinte mereu o întorcere înapoi.



Alte lucrări cu aceiași autori: