ro | en
Community Center

Community Center

Autori: arh. Gabriela Scantei, arh. Cristina Matei
Birou de proiectare: Sparks Architecture

Colaboratori:
Beneficiar: Prime Kapital

Comentariul autorului

Community Center, un spatiu esential pentru comunitate, spatiu comun in cadrul complexelor rezidentiale, satisfice necesitatea umana de a apartine unei comuniti. Un astfel de spatiu permite oragnizarea diferitelor evenimente foarte aproape de locuinta si ne da ocazia sa putem socializa cu membrii comunitatii. Aceste zone comune vor contribui la o mai buna coeziune a locuitorilor si o mai buna functionare a complexului ca un intreg.
Conceptul de amenajare pune accent pe flexibilitate, oferind un spatiu deschis de intalniri pentru grupuri mari de persoane dar totodata ofera si posibilitatea de compartimentare, pentru intimizarea anumitor zone destinate grupurilor restranse, chiar si folosirea acestuia individual.
In cea mai mare parte a timpului, zonele vor comunica intre ele, spatiul va fi necompartimentat, accesorizat cu zone de stat diferite, gandite pentru mai multe timpuri de activitati. Poate fi folosit de persoane care necesita o pauza, de persoane care au nevoie sa lucreze la un laptop sau mici discutii organizatorice/intalniri.
Spatiul, prin caracteristicile sale fizice ofera posibilitatea crearii unor zone specifice, cu inclinatie spre diferite functiuni. Astfel, prin modul de amenajare si mobilare pot fi percepute 3 zone distincte:
- o zona de intalniri organizate/sedinte/spatiu de studiu – mobilat cu mese modulare care pot fi organizate in diferite moduri.
- o zona centrala mai dinamica conectata cu zona de chicineta, unde avem si accesul principal. Zona este prevazuta cu locuri de stat modulare ce se pot muta foarte usor in functie de necesitatie grupurilor. Zona de chicineta oferta posibilitatea organizarii de evenimente unde putem veni cu bauturi si produse alimentare, fiind utilata cu frigder, chiuveta, cuptor cu microunde, un blat de lucru si o zona centrala de servit. Tot in aceasta zona centrala se pot organiza seri de film, seri de vizionari cu posibiliatea de folosire a unor scaune pliabile.
- si zona de relaxare /o zona de livingroom a complexului cu locuri de stat mai confortabile, cu o zona unde pardoseala devine mai calda, o zona de relaxare.
Pe langa activitatile enumerate mai sus, au fost prevazute doua instalatii ce ofera posibilitatea de expunere pentru a organiza vernisaje/expozitii ce vor fi vizibile din exterior printr-un iluminat corespunzator.
Mobilierul a fost gandit cu forme rotunjite pentru a siguranta copiilor care vor veni in acest spatiu. Folosirea mobilierului modular custom made, a pieselor de mobilier ready-made ce pot fi aranjate si recompuse in diferite scenarii, pun accentual pe flexibilitatea spatiului si capacitatea acestuia de a se reinventa in functie de ocupanti.
Layout-ul spatiului, alcatuit din finisajele folosite pentru pardoseala, pereti, tavan, este unul in nuante neutre. Pentru a incalzi atmosfera se adauga mobilier custom made din lemn in nuante naturale dar si cateva accente mai puternice de culoare din piesele de mobilier readymade.
Nuantele din interior reflecta imaginea cromatica exterioara a complexului pentru a sublinia importanta acestui spatiu pentru comunitate.