ro | en
Casa TT

Casa TT

Autori: arh. Andreea Maria Marinescu
Birou de proiectare: ANDREEA MARINESCU ARHITECTURĂ

Colaboratori:
Finisaje: Osmyum / Ana Cercel, Atelierele Antim / Alexandru Burcă
Iluminat: F2 Moir / Florina Moraru, Alexandra Irimescu
Mobilier: Publimpres / Tudor Migia, F2Moir
Instalații: Tricapel / Răzvan Jelecuteanu
Metal: Mihai Marinescu
Execuție finisaje: Laurențiu Suruparu, Claudiu Suruparu
Foto: Vlad Pătru
Beneficiar: Traian Tighel

Comentariul autorului

Casa TT se dezvoltă pe un teren relativ îngust, între două calcane, alipită la cel din dreapta. O casă construită la început de secol XX, într-o zonă importantă a orașului, care a trecut de-a lungul timpului prin transformări complicate și nefinalizate, avea să devină o casă versatilă, cu spații flexibile ce poate găzdui un cumul de funcțiuni necesare pentru două persoane vârstnice, cât și pentru o familie tânără cu copii, în viitor. Cerința oarecum neobișnuită a beneficiarilor, de pregătire a casei pentru viitor, a condiționat atât partiul arhitectural cât și alegerea finisajelor interioare, care se doreau a fi neutre, puse în operă cu exactitate și mare acuratețe a detaliilor.
Proiectul de amenajare interioară a casei TT a mizat oarecum pe scară, care pe lângă element conector funcțional, unește atmosfere. Eforturile de demolare a unei scări masive și grosolane turnate inițial în beton, de-a lungul încercărilor de transformare a casei în trecut, au fost uitate odata cu inserarea unui obiect care aproape că devine elementul central de design. Prin simplitatea sofisticată și suplețe, dorește să împace oarecum conflictele trecutului și să redea atmosfera casei de altădată.
Astfel, camerele cu suprafețe reduse, specifice caselor construite la început de secol, devin mai ușor de descoperit. Parcursul pe verticală dezvăluie preocuparea continuă în obținerea unei imagini unitare, atent configurată, susținută de albul imaculat care emană simplitatea și plăcerea pentru lucrul bine făcut. Neutralitatea este oarecum binevenită, pentru o casă care se adresează viitorului.



Alte lucrări cu aceiași autori: