Comentariul autorului
Această amenajare a pornit de la dorința unui cuplu de simplificare a vieții și de a se muta în oraș, de la o casă premiată la Bienala de Arhitectură, aflată într-o suburbie a Bucureștiului - un fel de downshifting și esențializare a cotidianului. Singurul obiect cu care au venit în brief-ul către noi a fost un tablou de Gili Mocanu. Am păstrat în minte acest element, precum și parcul Verdi către care se deschide locuința cu tot interiorul său. Astfel am încercat să construim un interior care să se înfășoare în jurul tabloului, oferind un context neutru și un interior funcțional, epurat de elemente ce fac parte dintr-o viață ce avea să fie abandonată către o nouă perioadă de esențializare a priorităților. Finisajele au fost construite în jurul cromaticii din lucrarea de artă și obiectele de design au fost alese pentru a crea o identitate a interiorului.
In căutarea relației cu natura, am preferat de fiecare dată să folosim materiale naturale în amenajarea interioarelor, precum suprafețe cu finisaje minerale, (de la tencuieli, gleturi, placări de piatră, toate fără sau cu cât mai puțini aditivi chimici); placări și mobilier din lemn masiv sau din elemente de lemn masiv, (cât mai puțin tratat sau finisat sau alte materiale naturale și ecologice). În general, încercăm să folosim materiale care respiră. Toate acestea deși greu de observat la prima vedere, au un real beneficiu asupra stării de bine.
De aceste materiale, copaci și tablouri ale anotimpurilor secvențiate de dimineți liniștite este umplut un interior în care este amplificată relația de conținere a unui parc aflat dincolo de logie. Aici am fost martorii felului în care un întreg parc poate să umple un interior simplu și mic, cu un spațiu dezvoltat în adâncime și cum el – parcul Verdi– domină această relație. Tot interiorul a intrat în acest joc silențios, un monolog acompaniat de câteva voci printre foșnetul crengilor din parc, povestea unei picturi, a unei lămpi sau chiar a locatarilor seara la cină.
Finisajele, mobilierul şi textilele sunt aproape monocrome, în culori apropiate unei păduri iarna. Pereții sunt tratați cu un finisaj de tinci, pentru a absorbi cât mai mult din atmosferă. Parchetul este de o culoare pastelată și estompată, în ton cu pereții și toată povestea este traversată de câteva personaje în negru.
Amenajarea apartamentului Rahmaninov 38 este o esențializare a cotidianului.
Suprafață: 100 mp
Comentariul juriului
Juriul a apreciat simplitatea complexă a amenajării, pornită în jurul unicului tablou adus în „viața” nouă de către beneficiari. Spațiul compact, constrâns, a devenit elegant și transparent prin amenajarea interioară personalizată, adaptată la temă și ambient.
Alte lucrări cu aceiași autori: