ro | en
Leviathan. În măruntaiele colecției. Transformarea etajului doi al Muzeului Național de Artă Contemporană

Leviathan. În măruntaiele colecției. Transformarea etajului doi al Muzeului Național de Artă Contemporană

Autori:
Concept: Călin Dan
Arhitectură: Raluca Vișinescu
Ioana Maria Marin
Curator: Irina Radu

Colaboratori:
Echipa Colecții – Conservare MNAC: Irina Radu – Șef secție, Dana Cocină, Alina Constantin, Mariana Constantin, Diana Mealha, George Popescu, Iulia Popovici, Claudia Paraschiv, Adrian Stoian
Echipa Tehnică MNAC: Mirel Dumitrașcu – Șef secție, Valentin Dudău, Cristi Enache, Mirel Gheorghe, George Lazăr, Florin Memet, Nelu Radu, Paul Sandu, Marian Săvulescu, Ștefan Tudor, Ionel Zegheanu; George Tănase & echipa
Confecții metalice: Decorio Plus S.r.l.
Beneficiar: MNAC
Foto: Mădălina Tichie, Gabriela Pană, Irina Cangeopol

Comentariul autorului

Leviathan este un proiect de transformare a etajului doi al Muzeulul Național de Artă Contemporană, cu destinație specială – de depozit pentru colecția de artă și spațiu de vizitare a acesteia.

Astfel, Muzeul Național de Artă Contemporană le oferă vizitatorilor ocazia unică de a cutreiera (la propriu) prin măruntaiele muzeului, în acel loc sacru al depozitului, rezervat de obicei doar specialiștilor.

Contextul proiectului este definit deopotrivă de sediul muzeului, o clădire cu încărcătură istorică grea, combinat cu structura eclectică a colecției de artă a muzeului, moștenită din surse diverse și eteroclite. În acest cadru, gestul prim agreat de echipa de curatori si arhitecți a fost cel arhitectural, de curațare, eliminare a finisajelor etajului doi, prezentând astfel măruntaiele structurale si tehnice ale clădirii.
Spațiul este conceput ca un labirint deschis, cu enclave pentru activități temporare (expoziții tematice, ateliere educaționale, conferințe) și cu un parcurs plin de surprize oferite de operele puse în rafturi și depozitate în moduri ingenioase și creative.
Zonele de depozitare, prezentate in cvartale organizate atât tematic cât și urmărind estetica lucrărilor, sunt ingrădite cu structuri transparente realizate din plasă metalică zincată. Separarea se face prin culoare largi, fără a avea insă o ierarhizare sau o orientare anume, generând ideea de labirint. În interiorul acestuia se disting patru spații deschise, destinate evenimentelor temporare ce vor fi găzduite de etajul doi al Muzeului Național de Artă Contemporană. În contrast cu spațiile de depozitare, acestea sunt delimitate cu panouri de tablă perforată vopsită alb, cu efect translucid, pretabile ca suport de expunere a lucrărilor.

Leviathanul nostru este un animal prietenos, care adună oameni și artă în măruntaiele colecției.

Această mișcare curatorială a fost făcută datorită convingerii dobândite progresiv că, atât MNAC cât și publicul său au ajuns la o maturitate care îi face pe toți să aprecieze valoarea intelectuală, estetică, istorică și – de ce nu – morală a acestei densități de materiale artistice. Astfel, vizitatorii vor putea găsi pietre prețioase printre pietricele, deoarece li se oferă posibilitatea de a se bucura de o privire onestă, proaspătă și practic nesfârșită asupra colecției.