ro | en
Ierbar după „Cartea plantelor și animalelor” de Simona Popescu

Ierbar după „Cartea plantelor și animalelor” de Simona Popescu

Autori: arh. Irina Moscu

Colaboratori:
Regia: Radu Afrim
Scenariul: Radu Afrim
Lighting Designer: Cristian Niculescu
Video Designer: Trucza Samu
Asistent scenografie: Doró Sikó
Asistent regie: Dragoș Stoenescu
Regizor tehnic: Teodora Crăciun
Executant și beneficiar: Teatrul Național Târgu Mureș, Compania „Liviu Rebreanu”

Comentariul autorului

Spectacolul “Ierbar” după “Cartea plantelor şi animalelor” de Simona Popescu, regizat de Radu Afrim pentru Compania “Liviu Rebreanu” a Teatrului Naţional din Târgu Mureş, este o meditaţie poetică despre viaţă, având ca sursă de inspiraţie poezia însăşi, dar şi natura. Acesta prezintă o perspectivă inedită asupra trecerii timpului, într-un cadru în care coexistă cupluri de diferite vârste. Acestea se află în faze existenţiale diferite, dar fragilitatea, dorinţa de iubire şi de comuniune, precum şi conştiinţa că totul e efemer le impregnează fiecare gest şi acţiune. În freamătul nesfârşit al naturii putem distinge, la scară micro, caracterul infinit al universului macro care ne întâmpină cu răsărituri, apusuri şi stele, un univers deopotrivă familiar şi misterios-fascinant, de care suntem, în esenţă, inseparabili.
Spaţiul creează o experienţă teatrală multisenzorială, dar şi una interioară, o călătorie în care magicul însoţeşte concretul. Natura pare că a invadat spaţiul construit al scenei şi iluzia aceasta ne transpune cu totul în poveste.
O seră plasată în grădina publică a unui oraş de provincie devine un “wonderland”, un spaţiu în care personajele dispar şi se întorc complet transformate, un spaţiu unde fiinţe magice îşi fac apariţia şi unde totul pare că este posibil. Misterul nu ni se relevă niciodată până la capăt, dar suntem mereu ademeniţi să ne imaginăm o lume fantastică, a posibilităţilor multiple.