ro | en
Serbările Încoronării

Serbările Încoronării

Autori: Constantin Goagea, Alexandru Voicu, Cristina Ginara
Birou de proiectare: Zeppelin Design

Colaboratori:
Director general MNC: Ana-Maria Ludatșer
Coordonator proiect: Bianca-Maria Bălșan
Cercetare istorică: dr. Ștefania Dinu
Echipa MNC: Andra Achim, Camelia Rădulescu, Corina Moșescu, Ioana-Nicoleta Găurean, Florica Sava, Sorin Mărgărit, Anastasia Stoiciu, Dan Mihai Țălnaru, Adriana Turcuman, Diana Stanciu, Cristina Bobe, Paulina Sofica, Elena Tufan, Elena Cîrjan, Aurora Petrescu, Nicoleta Ceaușu, Ilie Dobroiu, Nicolae Crișu, Costică Voicu, Tudor Mihai, Augustin Mirea, Cristian Chirea

Creative direction: Constantin Goagea
Dezvoltare proiect expozitional: Zeppelin Design by QGP: Cristina Ginara, Alexandru Voicu, Ionut Leahu, Andrei Badea
Video mapping: Dilmana Yordanova
Foto: Andrei Mărgulescu

Productie: Acant Design, Highberg Solution, Azero, PlexiLed, Idea Highway, O Group Proiect, Square Root
Montaj: Concret Multiform
Parteneri: Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Național Peleș, Muzeul Municipiului București, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, Muzeul Bisericii Sf. Nicolae din Șcheii Brașovului - Prima Școală Românească, Casa Memorială "Costin Petrescu", Daniel Obreja

Comentariul autorului

Pe 15 octombrie 1922, la Alba-Iulia, nașterea simbolică a României Mari era consfințită prin încoronarea regelui Ferdinand și a reginei Maria. Ceremoniile desfășurate în micul oraș din inima Transilvaniei, alături de sărbătorile organizate în București pe 16 și 17 octombrie 1922, au marcat înfăptuirea „visului de veacuri, visului de aur”, acela de unire a tuturor românilor sub o singură coroană.

Serbările Încoronării au fost privite ca o modalitate de a celebra, după suferințele și disperarea anilor de război, triumful României și îndeplinirea idealului național de reîntregire a tuturor românilor. Ceremonialul fastuos al Încoronării a fost completat de serbări populare organizate în Alba-Iulia și în București, cu sute de mii de participanți. Presa scrisă, fotografia și cinematografia au dus vestea Încoronării și sentimentul de mândrie națională generat către alte milioane de oameni din țară și străinătate.

Expoziția organizată la aniversarea a 100 de ani de la Încoronarea Regilor României Mari readuce în atenția publicului acest moment unic din istoria țării noastre, ilustrând o poveste simbolică coerentă, un liant între trecut, prezent și viitor.

Proiectul expoziţional a plecat de la desfăşurarea celor 3 zile. Pentru fiecare zi din cele 3, există un set de imagini reprezentative care au fost marite la dimensiuni foarte mari (170x120 cm) şi colorizate.
Folosind tehnologii digitale contemporane fotografiile şi printr-un proces documentar realizat de istorici şi designeri, culorile din fotografii au putut fi reconstituite cu un grad de precizie mare. Detaliile vestimentare care au fost descrise în memoriile reginei, precum şi litografiile color ale epocii au stat la baza acestei transpuneri contemporane.

Înafara fotografiilor color de mari dimensiuni, fiecare dintre cele 3 zile a fost surprinsă în cate-o instalaţie multimedia. Au fost realizate 3 machete ale fiecărui loc semnificativ din fiecare zi: Catedrala Încoronarii din Alba Iulia, Arcul de Triumf şi Arenele Romane din Bucureşti. Proiecţiile luminoase trec prin machete şi se suprapun cu o animaţie care sugerează cate-un aspect anecdotic al fiecărei zile. La Alba Iulia au fost 20 de avioane pe cer, la Bucureşti la Arcul de Triumf a plouat torenţial toată ziua, iar la Arenele Romane cei prezenţi au omagiat prezenţele regale cu o plaoie de flori.