ro | en
Piața Unirii, Râșnov

Piața Unirii, Râșnov

Autori: arh. Mario Kuibus, arh. Codrut Nica, arh. Andrei Cebotaru, arh. Irina Alexandrescu
Birou de proiectare: re-act now

Comentariul autorului

Topografia terenului natural definește asupra pieței un spațiu cu vizibilitate descendentă dinspre strada Ion Luca Caragiale și de pe versantul de sub cetatea Râșnov.
Clădirile care împrejmuiesc piața, țesutul construit învecinat și cetatea Râșnov constituie elemente ancoră care susțin și întăresc caracterul zonei și potențialul de dezvoltare a Pieței Unirii.
Proiectul propune realizarea unui sistem de gradene pe laturile de sud și est, care să devină în același timp spațiu de întâlnire și relaxare cât și un spațiu permeabil din punct de vedere al circulației, o relație directă între oricare din accese/construcții și orice punct al pieței.
Fluxurilor pietonale le sunt restituite traseele directe dinspre și spre oricare din punctele de interes ale pieței, fiind încurajate și susținute de puncte distribuite în locuri cheie atât ca vizibilitate cât și ca parcurs funcțional al spațiului cu elemente de mobilier urban, spații de odihnă mobilate și plantate sau elemente de interacțiune și ambianță precum fântânile cu jet de pardoseală sau fântânile de tip ceață (fog).
Iluminatul public se realizează cu elemente de tip reflectoare la înălțime medie, conturând astfel atmosfera de piață, de spațiu larg, încurajând un joc dramatic de lumini care să susțină caracterul pieței atât în activitățile cotidiene cât și pe parcursul unor evenimente speciale. Pe lângă iluminatul fațadelor clădirilor, iluminatul ambiental completează atmosfera generală prin corpuri de liniare încastrate, amplasate în contratrepte și gradene și corpuri de iluminat ale coroanelor copacilor.
Piața devine astfel o scenă pe care la nivel urban locuitorii și turiștii sunt actorii unui spectacol care activează spațiul public, întăresc legăturile comunitare într-un eveniment unificant care include fondul construit. Priveliștea către Cetatea Râșnov, dinamica umană definită de fluxuri de circulație și actiuni cotidiene, plantațiile și amenajarea spațiului neconstruit definesc astfel coerent spațiul public cu toate ierarhiile sale.
Spațiul Pieței Unirii este conformat pentru a găzdui diverse evenimente, de la concerte sau festivaluri mari, la târguri de Crăciun sau evenimente de scară mai mică (evenimente gastronomice sau diverse târguri).