ro | en
Centru multifuncțional în Oradea
  • Nominalizare la secțiunea „Arhitectură de portofoliu / arhitectură publică”

Centru multifuncțional în Oradea

Autori: arh. Mario Kuibus, arh. Andrei Cebotaru, arh. Viorel Zoicas, arh. Irina Alexandrescu, arh. Irina Plesnila, arh. Codrut Nica
Birou de proiectare: re-act now

Comentariul autorului

VERANDA

1. Viziune
Tipologia clădirilor publice in Oradea este una cu o curte în interior.
Ce-ar fi dacă această tipologie va fi cea pentru noua propunere, dar nu una de curte închisă așa cum este în oraș, ci una în care clădirea este împărțită în jumătate. Așadar, creând o distanță mai mare între volume, o vom transforma într-un spațiu orientat central.
Diseminarea clădirilor pe sit are în vedere o abordare la scara omului, cu volume construite care articulează întreg spațiul în jurul unei grădini centrale. Distribuția în spațiul amenajat a corpurilor clădirilor ține de o funcționare optimă din punctul de vedere al fluxurilor și al programului de lucru. Astfel, cele două clădiri principale pot funcționa independent sau împreună. Piațetele din fața clădirilor și peluza centrală oferă posibilități alternative de utilizare a spațiului. Restaurantul/pub este încorporat intr-un foisor de gradina ca o unitate de sine statatoare, dând ocazia oricărui operator de business să gestioneze independent activitatea.
Designul peisagistic se bazează pe o serie de suprapuneri și împletiri de straturi. Stratificarea și țesutul creează un spațiu eterogen, dinamic și plăcut din punct de vedere estetic. Un spațiu neconstruit cu diverse gradații de scară spațială, fixat într-un fel de matrice de colonade care oglindește structura clădirilor.

2 Elementele
Astfel apar elementele definitorii: pergole pătrate, carcasa, livada.
Pergolele pătrate sunt două megastructuri plutitoare care dau o senzație de protecție dar și de puritate și deschidere în timp ce omul stă dedesubt.
Carcasa este o zonă construită optimă închisă sub cele două elemente de pergolă. Este ca un organism viu într-o coajă, o colecție de elemente care funcționează prin ele insele. Carcasa ar putea fi deschisă în principal vara, topind interiorul și exteriorul. astfel organismul răspândindu-se pe sit.
Livada este cea care se raspandeste in camera plina de liniște, plină de natură (fluturi, ierburi și copaci). Interiorul extins la „natură” oferă liniște și confort. Luminile, fântânile de ceață, potecile și pajiștile stâlpii, toate acestea se vor transforma într-o „ieșire” prietenoasă.
Rezultatul este un spațiu dinamic, eterogen și atractiv, care își poate regla forma și capacitatea. Un simbol pentru scena culturală. Un organism complex care se potrivește bine în zonă.

Comentariul juriului

Proiectul se bazează pe interpretarea și reproducere imaginativă a tipologiei locale cu curte interioară, prin care reușește să păstreze și pună în valoare părțile valoroase ale sitului și să intervină cu finețe asupra lor, integrându-le într-un obiect complex, capabil să ofere o utilizare flexibilă. Se realizează astfel un obiect incitant dar nu ostentativ, elegant și atent față de sit și topografia lui anterioară prin care se caută revitalizarea zonei.