ro | en
Concurs școală Sentmenat

Concurs școală Sentmenat

Autori: arh. Francesc Buixeda, arh. Jean Craiu, arh. Maria Barcina, arh. Alexandra Demetriu
Birou de proiectare: bxd arquitectura / cra-de.studio

Comentariul autorului

PROPUNEREA ARHITECTONICA
Pornim in intregime de la propunerea arhitecturala, a unei cladiri organizate in pavilioane amenajate in ghimpe, intre terase si unite pe ambele parti de o strada arcade care paralela cu zona verde liniara, face legatura cu orasul de la spatiul de acces agora la sala de sport si pista, de unde este planificata intrarea din cartierul Can Baixeres.
Pavilioanele principale ale fiecărei comunități sunt completate de pavilioane care conțin spațiile specifice și că, printre acestea, curțile devin o extensie a sălii de clasă în sine.
STRATEGIE DE INTEGRARE PEISAGISTICA
Înțelegem valoarea peisajului și integrarea clădirilor într-un spațiu natural, propunerea arhitecturală favorizează dizolvarea limitei clădirii și a relațiilor interior-exterior. În acest sens, avem grijă deosebită în propunerea peisagistică a spațiului neconstruit.
Lucrările de terasament vor fi reduse la minimum, prioritizând plantarea de plante care vor fi folosite pentru grădiniță, amfiteatru și gradenele terenului de sport.
De asemenea, se va folosi vegetația autohtonă, cu specii cu consum redus de apă și puțină întreținere. Dumbrava de pădure naturală va fi menținută prioritizând speciile autohtone de pădure mediteraneană, în zona triunghiulară ca spațiu de agrement.
În fâșia de zonă verde liniară care însoțește strada de legătură a clădirilor propunem un set de copaci de pe malul râului, cum ar fi plopii care acționează ca un fundal și, în același timp, servesc la separarea cu depozitul comercial vecin.
SISTEMUL CONSTRUCTIV
Pe aceeași linie, clădirile sunt propuse cu o materialitate ușoară, metalică, capabilă să confunde pergolele cu clădirile dintre grădini.
Această piele metalică exterioară protejează un interior cald și luminos de structură și finisaje din lemn și alb.
Geometria clădirilor se adaptează la o grilă de 2,8 metri în ambele direcții pentru a modula toate sistemele de construcție și a construi un număr maxim de sali de clasa, realizând astfel timpi de execuție mai scurți, o scădere a generării de deșeuri, o emisie mai mică de CO2, favorizând un impact mai mic al construcției asupra ciclului de viață al clădirii.
Se are în vedere utilizarea materialelor sănătoase, fără componente organice volatile, care îmbunătățesc calitatea aerului din interiorul clădirii. De asemenea, utilizarea materialelor locale, reducerea amprentei ecologice datorate transportului și favorizarea economiei locale.