ro | en
Amenajare Parc Lacul Morii

Amenajare Parc Lacul Morii

Autori: arh. Bogdan Neagu
Birou de proiectare: NBC ARHITECT

Colaboratori:
Arhitectură: arh. Alexandru Răduț, arh. Victor Spânu, arh. Dana Stănciucu, arh. George Barbu, arh. Florian Marinescu, arh. Cristian Mititelu
Peisagist: Cristina Vainer

Comentariul autorului

FUNCŢIONALITATE
Situaţia actuală a zonei perimetrale pietonale este constituită din două trasee paralele cu foarte puţine conexiuni iar legătura cu apa este blocată de un gard metalic.
Designul nostru urmăreşte să conecteze cele trei elemente - lacul, vegetația şi trama urbană - prin crearea de pasarele diagonale între aleile superioare şi inferioare ale terasamentului cu pante ușor accesibile.
Platformele plutitoare/pontoanele pe care le propunem sunt uşor de amplasat, fără costuri mari şi cu efect extrem de benefic pentru vizitatori. Datorită uşurinței cu care se pot amplasa, pot fi montate câteva experimental şi în funcţie de impact se pot multiplica sau reloca.
În vecinătatea Parcului Crângaşi am propus o platformă mai mare care poate găzdui evenimente speciale si plantaţii.
De asemenea, propunem un coridor de protecţie alcătuit din plantaţie densă de arbori tip pădure cu rol ecologic şi ambiental, cu poieni închise pe zonele mai largi şi poieni deschise spre terasament şi zonele înguste. Aceste coridoare „verzi” intense leaga zona „sălbatică” din nord-vest şi parcurile urbane din partea de sud-est a locaţiei (parcurile Crângaşi şi Marin Preda).
Am căutat să valorificăm potenţialul pantei digului propunând alei de promenadă conectate, locuri de joacă, tobogane de iarnă, gradene şi zone de relaxare în contact direct cu aceasta.
Am decis să amplasăm activităţile sportive şi evenimente pe zona industrială şi pe insula creând două poluri de atracţie în ţesutul urban.
În proximitatea Deltei Dâmboviţei considerăm oportună împădurirea întregii zone cu arbori pentru un impact ecologic puternic. Propunem eliminarea străzilor propuse de PUZ pentru acea zonă şi menţinerea doar a celei perimetrale din zona de nord-vest.
Legatura cu Parcul Crângaşi se realizează pe zona mediana prin propunerea eliminării străzii dintre cele doua parcuri şi prin realizarea unui amfiteatru natural orientat spre zona multifunctională din Parcul Crângaşi. Parcările sunt mutate aproape de cele două străzi care mărginesc parcul.
Ne propunem să încurajăm vizitatorii să facă o plimbare completă în jurul lacului. Din păcate, în situaţia actuală este foarte greu să o faci, drumul te duce în afara parcului. Continuarea traseului circular prin ocolirea prin ţesutul urban este foarte anevoioasă iar zona nu permite supralărgiri, astfel că tranziţia este foarte dificilă. De aceea propunem două poduri pietonale, unul aproape de Canalul Argeş şi celalalt de Barajul Ciurel, pentru a avea o buclă inchisa a parcului şi pentru a încuraja mersul pietonal între cartierele Militari şi Crângaşi. Astfel, podurile vor deveni un atractor urban pentru circulatia de promenada din jurul parcului, cât şi pentru conectarea celor două cartiere.

ISTORIC
Pentru ca denumirea lacului, Lacul MORII, provine de la numeroasele mori care s-au aflat în trecut pe acest loc considerăm oportun să prezentăm un ansamblu de sculpturi urbane care amintesc de roata morilor. Pe una din ele, amplasata la intrarea principală din zona 3 se va serigrafia istoricul acestor locuri, vizitatorii constientizând importanţa, amploarea lucrărilor şi impactul asupra geografiei oraşului.