ro | en
Modernizare si extindere Muzeul Histria

Modernizare si extindere Muzeul Histria

Autori: arh. Niels Auner, arh. Mihai Eftenie, arh. Andrei Lazăr, arh. Daniel Alecu
Birou de proiectare: IMPEX ROMCATEL CERCETARE PROIECTARE

Colaboratori:
Structura: ing. Daniel Purdea, ing. Radu Comanescu ( MIROGROUP )
Instalații: ing. Ruxandra Ciacoi, ing. Emil Mihaiescu, (TEHNOCLIMA ) ing. Sergiu Ivan, ing. Gabrile Savin

Comentariul autorului

Muzeul Histria este singura clădire de anvergură adiacentă sitului arheologic Cetatea Histria. Aceasta expune piese de arheologie greacă, romană și bizantină, provenite din cercetările cetății și din împrejurimi, amfore, inscripții, vase ceramic, basoreliefuri etc. De la înființarea în anul 1982 nu au fost făcute intervenții majore la structură dat fiind mediul ambiant salin. În prezent acesta se află într-un stadiu avansat de degradare iar reabilitarea sa este urgentă și esențială. În ceea ce privește configurația actuală, fațada cortină, vitrajele de mari dimensiuni și luminatorul central nu sunt potrivite pentru păstrarea unui climat optim în interior, intrând în disonanță cu caracterul introvertit deseori întâlnit la programul muzeal. La interior lipsa unor încăperi destinate spațiilor tehnice și administrative îngreunează circuitul muzeal. Aceste probleme reprezintă principalele provocări care au stat la baza proiectului.
Extensia propusă este un parter ce se înscrie în circuitul muzeului ca un buzunar al acestuia articuland o curte interioară. Acomodează un auditoriu, un lapidarium dotat cu o instalație pentru manevrarea obiectelor grele, zona administrativă și spații tehnice, funcțiuni absolut necesare activității muzeale.
Intervențiile interioare au rolul de a optimiza circuitul de vizitare a muzeului. Se creează astfel un traseu bine stabilit ce facilitează și accesul persoanelor cu dizabilități.
Propunerea de înlocuire a luminatorului central s-a datorat problemelor structurale create de luminatorul actual care produce ,,efectul de seră”. Pentru o tratare unitară fațada principală și laminatorul au fost remodelate pentru o iluminare dinspre nord cu ferestre care permite o iluminare naturală uniformă. În același timp prin intervenția propusă încearcă păstrarea aspectului modernist al arhitecturii inițiale.
Structura muzeului este și ea afectată de trecerea timpului și de factorii bioclimatici. Se propun intervenții de consolidare și remodelare. Acoperișul terasă necesită lucrări urgențe de refacere pentru oprirea infiltrațiilor. Se vor realiza lucrări de hidroizolare și tratamente de biocidare.