ro | en
Livingroom

Livingroom

Autori: arh. Andrei Lazăr, urb. Mădălina Rusen
Birou de proiectare: Studio morfonovel

Comentariul autorului

Proiectul “LIVINGROOM” a fost conceput prin tema concursului de arhitectură “Imagine Dumbrava Vlăsiei”, care a avut ca obiectiv proiectarea unui Pavilion Public Multifuncțional, catalizator al vieții comunitare a rezidenților și proprietarilor Dumbravei.
Pavilionul propus a urmărit viziunea generală a concursului, aceea de a propune o construcție care să se integreze în contextul natural și construit al Dumbravei, care să utilizeze materiale sustenabile, cu o structură modulară ce permite și ușurează procesul de demontare-remontare în vederea potențialei relocări.
Sistemul constructiv propus, se compune astfel:
Fundația pavilionului este alcătuită din elmente prefabricate tip pahar din beton armat, din considerente economice si de rapiditate a execuției.
Suprastructura este confecționată din elemente prefabricate, stâlpi si grinzi din glulam iar planșeul din plăci CLT. Acesta impreună cu sistemul FOAMGLAS formează o terasă circulabilă termoizolată cu posibilitatea unei pante de 1% finisată cu dale modulare PP. Preluarea apelor se face prin intermediul unui sistem format din rigole perimetrale si burlane.

Terasa circulabilă se inchide pe contur cu o consolă de 1,2m având o structură secundară modulară sub forma unei grile metalice prinsă de grinzile de lemn. Finisarea consolei în plan orizontal cât și parapetul sunt realizate minimal cu grilaje FRP. Accesul pe terasa se face printr-o scară exterioară dispusă în gabaritul consolei.
Închiderile perimetrale sunt formate din 3 registre: la partea de jos sunt realizate cu fațadă cortină cu ochiuri fixe , atât transparente cât și opace, peste acestea o bandă perimetrală compusă din grinzi, montanți de lemn și contravântuiri metalice, ajută la rigidizarea structurii. Atât la interior cât și la exterior este inchisă cu placaj multistrat, carcasa astfel obținută fiind umplută cu termoizolație. La partea superioară între spațiile rezultate din dispunerea grinzilor, pe două dintre fațade sunt prevăzute trape automate din policarbonat multicameral. Acestea pot fi deschise pentru ventilarea rapidă a spațiului interior.
Structura monospațială oferă posibilitatea unui interior liber, singurele compartimentari fiind dispuse minimal pe fațada nordică unde sunt grupurile sanitare, depozitarea si spațiul tehnic. Înalțimea acestora este de 2,4m, astfel încât deaspura lor obținem un spațiu cu inălțimea liberă de 1,4m care poate fi puternic ventilat pe 3 laturi și unde poate fi amplasat chillerul centralei termice. Accesul in acest spațiu se face prin exterior pe o scară verticală.
Accesul in pavilion se face prin intermediul a două intrări: (1) o intrare destinată vizitatorilor, orientată spre intersecție, și totodată spre intrarea in ansamblul rezidențial, importanța acesteia fiind dublată și de marcarea ei prin culoare și (2) o intrare a rezidenților amplasată pe partea opusă, spre case și spre spațiul de agreement care urmează a fi amenajat. Aceasta are un aspect cotidian care îi conferă utilizatorului impresia de proprietar și de gazdă.
Mobilarea interioară are un grad mare de flexibilitate. Deși în cea mai mare parte a timpului propunem utilizarea lui ca salon/cameră de zi, cu canapele, masuțe, plante, și o cafenea; acesta poate fi rapid reconfigurat prin rearanjarea mobilierului. Fiecare piesă de mobilier are un loc al ei pe conturul salonului, astfel incât spațiul rezultat să poată satisface multiplele activități propuse prin temă.