ro | en
The Beacon

The Beacon

Autori: arh. Ștefan Păvăluță, arh. Răzvan Drinceanu

Colaboratori:
Beneficiar: Dumbrava Vlasiei

Comentariul autorului

Pozitia si functiunea privilegiata a conturat pentru noi cateva intentii clare. Parcela de colt are o energie in tot ansamblul: prezinta, sustine, contureaza si nu in ultimul rand orienteaza. Subordonat arhitecturii, constructia trebuie sa fie un reper prin orientare, scara si dinamica - un semnal (beacon) si in acelasi timp o “busola”, in jurul careia graviteaza restul functiunilor. Observat chiar din planul de situatie. Modul de ocupare a suprafetei maxime de construire a avut un rol important in determinarea relatiei cu contextul si care a generat in final cateva spatii de mediere intre exterior si constructive, dar si zone verzi personalizare, integrate in activitatea pavilionului. Un plan compus din doua patrate determina o solutie simpla, atat structural-constructiva cat si de utilizare. Intentia principala a fost de a avea o relatie deschisa si subordonata intre un spatiu mic-spatiu mare, care se pot desparti, uni si folosi in activitati cat mai diverse prin sectiunea sau orientarile diferite. Spatiul mic tine functiunile principale (gs, bar, camera tehnica) si intrarea, urmat de o zona deschisa (cu depozitare) orientate catre o gradina de colt si accesul principal in Dumbrava Vlasiei. Suprafata si relatia cu accesul sau gradina determina genul de activitati ce se pot petrece in aceste spatii. Prin spatii proportionate bine, utilizatorii pot popula si utiliza spatiul asa liber. Credem intr-un design participative si ca, dintr-un anumit stadiul al proiectului, personalizarea, utilizarea, poate si dezvoltarea constructiei in timp ca putea tine de locuitorii Dumbravei.
“Iconic” a generat, in cazul nostru, cateva referinte care fac parte din “cotidianul” mai multor tipuri de oameni: farul naval de lumina, turnul bisericii, turnurile de vant orientale, secondate de prispa casei si un tip de morfologie inradacinata in memoria colectiva. Acest colaj releva o dinamica care incepe cu o gradina, propune un perete, dezvolta un acoperis mare ce tine toate functiunile si se finalizeaza cu un turn care anunta locul. Un pavilion iconic, usor identificabil din multe puncte ale Dumbravei – The Beacon. Structura este compusa din pereti timberframe prefabricati si pre-finisati, cu piese de legatura si finisare in zonele de contact. Pe zonele vitrate sunt propuse tamplarii de aluminium tripan. Totul este asezat pe o placa de beton, fixat cu talpi de legatura si cu un finisaj final sclivisit, cu diferite insertii ceramice. Interiorul este complet inchis, finisat in contrast cu exteriorul, pentru a amplifica senzatia spatiului. In afara de functiunile cerute, turnul poate fi folosit ca un perete interior de escalada si un colt din modulul functional poate fi folosit ca o biblioteca a comunitatii. De asemeni, suprafetele albe pot fi folosite ca un fundal pentru seri de proiectii si film.
Aspectul sustenabil este sustinut in primul rand de structura prefabrica de lemn, cu fatada ventilata, vopsita in pigment natural rosu, ce imbatraneste in timp. O suprafata de panouril solare este propusa pe acoperisul orientat V si SV. Toata apa este directionata intr-un jgheab extins cu un varf de deversare intr-o oglinda de apa, ce capteaza apa pluviala si poate fi refolosita in mentenanta spatiilor exterioare. De asemeni, turnul va fi un fundal pentru o cismea cu apa potabila, folosita de rezidenti si vizitatori.
Propunerea mentine scara proiectelor construite in Dumbrava si a contextului natural, mediaza dinamica pozitiei privilegiate si a activitatilor exterioare conexe cu ideea de a genera un simbol usor identificabil de toti locuitorii sau vizitatorii. In plus, spatiile interioare propun prin bricolaj, simplitate si proportie o experienta aproape fenomenologica pentru utilizatori.