ro | en
Centru de sănătate și rejuvenare

Centru de sănătate și rejuvenare

Autori: arh. Matei Dumitrescu, arh. Andrei Ștefănescu, arh. Ruxandra Vașcovici, arh. Oana Constantinescu, arh. Elena Ștefănescu
Birou de proiectare: Studio ae - architecture & evolution

Colaboratori: vizualizare arh. Claudiu Buzilan

Comentariul autorului

Centru de sănătate și tratament | Locuind cu natura

Proiectul Centrului de Sănătate și Rejuvenare Balta, județul Mehedinți, are ca obiectiv crearea unui complex contemponan, multifunctional, dedicat vârstnicilor și vizitatorilor acestora. Avantajele pricipale sunt spiritul de comunitate, frumusețea peisajului, serviciile medicale de calitate și tratamentele de rejuvenare.
Situl este în mijlocul Munților Mehedinți, clădirile de peste 110 ani ale fostului spital vor fi reconvertite, consolidate și extinse și duc mai departe tradiția locului.
Oaspeții centrului vor beneficia de spații interioare și exterioare pentru socializare o piață centrală, restaurant, o mică biserică, living comun și spații pentru hobby în fiecare corp de cazare.
Proiectul extins presupune construirea unui aparthotel cu 20 de locuri de cazare și a unui restaurant pentru 100 de persoane, a cinci corpuri noi de cazare care vor cumula 80 de locuri de cazare pe termen lung și sere pentu hobby, centru de tratament și cabinete medicale. Am propus trei tipologii diferite de cazare, respectiv camere individuale, camere duble și camere aparthotel pentru vizitatori.
Sunt folosite texturi și materiale locale, lemn, piatra, suprafețe vitrate mari pentru a crea și spori senzația de apropiere de natură.

Sustenabilitatea proiectului este axată pe oferirea de siguranță, confort și lumină naturală prin orientarea est-vest predominantă, încălzirea clădirilor (cu sisteme fotovoltaice orientate optim), profitarea de microclimatul local, oferirea de spații verzi generoase.
În plus, cei din localitate pot lucra în acest centru și asigura din activitatea lor agricolă alimente proaspete necesare.
Pentru faza de studiu de fezabilitate s-au elaborat două variante de intervenție pentru a analiza și dimensiunea necesară a construcțiilor pentru asigurarea sustenabilității proiectului în ansamblu.