ro | en
Centru de tratament și relaxare. Revitalizarea stațiunii balneare Sărata Monteoru

Centru de tratament și relaxare. Revitalizarea stațiunii balneare Sărata Monteoru

Autori: Stoica Denisa Georgiana

Îndrumător: Conf. dr. arh. Iulius Cristea
Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, Facultatea de Arhitectură

Comentariul autorului

Proiectul se situează în stațiunea balneară Sărata Monteoru din județul Buzău și a avut ca scop realizarea de intervenții arhitecturale în vederea revitalizării acesteia – deoarece se află, asemenea majorității stațiunilor balneare din România, într-o stare avansată de degradare.
Intervenția principală a fost realizată în incinta Conacului Monteoru, unde s-a intervenit asupra amenajării existente, asupra conacului și construcțiilor anexe – prin renovarea lor și atribuirea unor noi funcțiuni - și prin amplasarea a două construcții noi care să completeze logica ansamblului, cu funcțiunea de cazare și centru de tratament și relaxare. Dorința abordării acestei teme a pornit de la faptul că, în ultimele decenii, potențialul turistic al stațiunii a fost ignorat – patrimoniul balnear este complet abandonat și posibilitățile de cazare sunt limitate, iar stațiunea prezintă puține centre balneare care să ofere o gamă completă de tratamente sau alte activități conexe.
Am propus în primul rând regândirea amenajării actuale de pe sit și crearea mai multor zone care să aibă fiecare un anumit specific, dar care să comunice între ele și să creeze un parcurs ce străbate întreaga curte a conacului și care se adresează mai multor categorii de vizitatori (piațeta de primire ce poate fi folosită pentru evenimente și târguri de produse tradiționale și suveniruri, terasele de viță de vie din spatele conacului ce au legătură cu crama din subsolul acestuia).
Conacul Monteoru va fi restaurat și va cuprinde recepția și restaurantul, cu bar și sală de mic dejun, iar la etaj săli de conferințe și expoziții. Corpul de cazare se atașează de conac și de construcțiile anexe deja existente și devine o limită permeabilă între zona publică a Parcului Dendrologic și o zonă mai privată, semi-publică către care se deschid terasele camerelor de cazare. Structura folosită este una ușoară, permeabilă, transparentă, contrastând cu structura grea și opacă a construcțiilor deja existente pe sit.
Traseul continuă către centrul balnear. Acesta este compus dintr-o construcție deja existentă și intervenția subtilă, parțial îngropată în panta terenului, oferind continuitate prin acoperișul verde.
Intrarea principală se realizează prin construcția deja existentă, parcursul funcțional începând la parter cu recepția și sălile de așteptare, de unde continuă fie la etaje unde se află cabinetele medicale ce oferă o gamă largă de tratamente și o sală de yoga și pilates, fie la subsol unde se află vestiarele și mai apoi, intrarea către centrul de spa. Acesta este compus dintr-o multitudine de pătrate cu diferite dimensiuni, un univers format din multiple universuri – încăperi ce oferă experiențe senzoriale variate (piscine cu petale de flori, saună, masaj, infuzii, bazine cu apă la diferite temperaturi). Fiecare dintre acestea a fost modelată diferit, diferitele tipuri de acoperire și felul în care pătrunde lumina creând atmosfere diferite. Parcursul ce se creează este punctat de anumite momente / evenimente precum locuri de odihnă, fântâni, grădini în aer liber, goluri prin care poți întrezări ceea ce se petrece în celelalte încăperi.
Proiectul a dorit readucerea la viață a puținului patrimoniu balnear ce a rezistat până în prezent prin completarea ansamblului Conacului Monteoru și creearea unui traseu de funcțiuni ce comunică între ele și lucrează împreună, dar care pot funcționa și separat dacă este cazul.



2023
Cercetare prin arhitectură
Diplome de arhitectură
Powered by: