ro | en
Casa Veche-Casa Nouă: Casa Arhitectului. Centru de Arhitectură în Constanța

Casa Veche-Casa Nouă: Casa Arhitectului. Centru de Arhitectură în Constanța

Autori: Sebastian Ciprian Ioan

Îndrumător: prof.dr.arh. Adrian Spirescu
șef lucr.dr.arh. Andrei Eugen Lakatoș
ing. Mădălin Coman
Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București

Comentariul autorului

Proiectul are în centru Casa Grigorescu, o vilă istorică de factură Art Nouveau situată în centrul istoric al orașului Constanța, ce se doreste a devini un centru de arhitectură, care să adune impreună arhitecții și oamenii din afara profesiei, găzduind în același timp și noul sediu al OAR Dobrogea. Pentru a face loc noilor funcțiuni din cadrul centrului, se propune extinderea clădirii cu o structură nouă sub forma unei inserții în țesutul urban, de tip "plombă", prin care desfășurarea activităților se realizează prin comunicarea directa între cele două clădiri.

Conceptul proiectului poate fi definit prin termenul "lightness" care sugerează utilizarea unei structuri ușoare, folosind (acolo unde este posibil) doar metalul și sticla la nivelul intervenției noi și utilizarea curților și a golurilor pentru a crea spații semi-deschise ce mențin o relație puternică cu exteriorul și permit cât mai multă lumină să pătrundă în spațiile interioare, rezultând o ”casă” mai „transparentă” .

Fațada clădirii noi creează un dialog cu clădirea existentă: ondulațiile armonice reprezintă o referință a ornamentelor de tip Art Nouveau de la nivelul fațadei casei existente, se retrage față de stradă, accentuând elementul volumului central al casei existente aflat în consolă. În același timp, un ecran de sticlă preia aliniamentul străzii și continuă direcțiile și registrele casei existente, prin intermediul unor panouri perforate din „mesh” metalic și ferestre pivotante.

Spațiul interior al casei existente este remodelat pentru a face loc noii funcțiuni. Pereții care separă camerele de hol sunt înlocuiți cu un mobilier "transparent" ce îndeplinește rolul de compartimentare a spațiului, permițând totodată luminarea și deschiderea spațiului.

Obiectul rezultat reprezintă mai mult decât o simplă construcție; el simbolizează co-existența a doua tipuri de arhitectură ce aparțin unor epoci diferite, dar ce funcționează împreună și se completează una pe cealaltă. Centrul de arhitectura își propune să aducă împreună două entități mai aproape unul de altul: arhitectul și cetățeanul de rând. Prin consolidarea relației între arhitecți și comunitate, se urmărește promovarea educației în arhitectură, unde noul centrul va contribui la dezvoltarea socială, educativă și culturală a orașului Constanța.



2023
Cercetare prin arhitectură
Diplome de arhitectură
Powered by: