ro | en
Cenușa - între spirit și materie - zonă experimentală de cultură
  • Nominalizare la secțiunea „Cercetare prin arhitectură / diplome de arhitectură”

Cenușa - între spirit și materie - zonă experimentală de cultură

Autori: Alexandra Mihaela Aluchi

Îndrumător:
Coordonator diplome: Conf.dr.arh. Oana Diaconescu, Conf.dr.arh. Ștefania Ruse, Prof.dr.arh. Tomnița Florescu, Lect.dr.arh.int. Mihaela Lazăr, Lect.dr.arh. Cristina Maria Chira, Lect.dr.arh. Daniel Nicolae Armenciu, Asist.dr.arh. Pietro Dorissa,Lect.dr.arh. Justin Baroncea, Asist.dr.arh.int. Roxana Mitarcă.
Universitatea de Arhitectura „Ion Mincu” Bucuresti - Facultatea de Arhitectura de Interior

Comentariul autorului

Cenușa - între spirit și materie - zonă experimentală de cultură
Tu mi-ai rezultat drumul
Extinderea Ansamblului Cenușa.

Acest concept a luat naștere după studierea principiilor restaurării lui Camillo Boito. Fiind vorba de un ansamblu monument istoric, Alexandra a înțeles necesitatea aplicării principiilor unei restaurări corecte.
Drept urmare, respectul purtat ansamblului studiat a rezultat forma aleasă pentru intervenție. Adosarea la clădirile monument clasa A este una cât mai minimală, deoarece se dorește conservarea patrimoniului național.
Extinderea arhitecturală cu funcțiune de Centru Cultural a fost gândită incluziv. Partea de extindere beneficiază de un sistem de parcurgere principal de rampe cu înclinație între 5-8%, cât și un lift special prevazut pentru o întoarcere de 1,5 m. Acest fapt conferă o parcurgere lină a spațiului dar și o incluziune socială complet necesară pentru proiectarea zilelor noastre.
Datorită poziționării sale în raport cu centru Bucureștiului fiind aflat la confluența sectorului patru cu zona centrală, ansamblul constituie o punte dezvoltarea culturală a orașului. Traseul este unul inițiatic pentru om atunci când acesta ajunge prima dată în extindere. Trecând de recepție individul ajunge în zona memorialului pentru cele 45 de victime ale Revoluției care au fost aduse la Crematoriul Cenușa și arse pentru mușamalizarea situației, urmând ca mai apoi să ajungă în zona de muzeu pentru a descoperi arhitectura funerară. Zona cu care se încheie circuitul este o mărturie a existentei, fiind făcută pentru urnele extrase din camerele crematoriului. Continuarea acestui traseu se va face din partea inferioară a columbarului. Subsolul cât și parterul sunt parte din circuit, constituind o zonă de muzeu pentru urne iar etajul acestuia devine o zonă de cercetare cu circuit închis.
Circuitul propus nu se adosează la punctul de interes central, Crematoriul, care este cap de perspectivă pentru sfârșitul traseului și care este transformat în spațiu de performing arts și expunere.
Ansamblul beneficiază și de o zonă verde extinsă, un parc propriu care se contopește perfect cu Parcul Tineretului.
Numele extinderii “Tu mi-ai rezultat drumul” nu este întâmplator, deoarece definește motivul formei acesteia. Planimetric s-a încercat ocolirea cât mai fină a monumentelor istorice cât și a zonelor de arbori protejați.
Tot ce se construiește trebuie să îmbrățișeze ce este deja existent, nu să distrugă.



2023
Cercetare prin arhitectură
Diplome de arhitectură
Powered by: