ro | en
Nomination

Racoviță House

București, România
Author: arch. Corina Dîndăreanu / Corina Dindăreanu arh.
Collaborators: Structura: ing. Radu Modreanu
Instalații: ing Bogdan Ioniță
Diriginte de șantier: Victor-Tiberiu Cornea
Fotografii: Cosmin Dragomir

Authors’ Comment

The building is located in a neighborhood of courtyard houses, a mix of volumes and styles joining 4-5 storey interwar buildings next to modest ground floor longhouses. Each of them expresses sincerely in its formal aspects the time when it was built, as well as its residential function, which is also the aim of the new construction. The house consists of a compact volume of 11m height (height regime being at least 10m max. 15m), with ground floor, 1st and 2nd floor(partially) facing the street, similar in size to the adjacent buildings, and a lower body (only ground floor) with a light metal structure and sliding glass walls, which along with the surrounding pergolas allows the living room to merge with the garden. A narrow zone of the house next to the dividing property wall gathers in a 2m wide band all the services: bathrooms, kitchen, storage,installations. Following the principles of sustainability, for minimal energy waste and use of low environmental impact materials, a ventilated wooden façade was chosen as an envelope that ideally combines both requirements, being additionally a warm, domestic, aesthetically durable, traditional material suitable for residential function



Related projects: