en | ro

Brasov Apartment building

Brasov, jud. Brașov, România
Authors: arch. Ion POPUȘOI, cond.arch Bogdan PREDA / In situ
Collaborators: Structura: ing. Mihai Stoica
Executant: Tecton Trust

Authors’ Comment

For a better relationship with the topography (46%), the building retracts dynamically in steps on each level, asymmetrically to the central axis, offering each apartment a spacious terrace in front.
The volume of the building is decomposed through a series of horizontal and vertical joints, while maintaining the unitary character of the composition.
The base of the building, on which the upper volumes are located, contains the technical space and the parking lot, leaving the opaque in contrast to the higher volumes, the vast city-oriented screens.
Levels 1 and 2 comprise two apartments per level with access from Emil Garleanu street. Upper levels accommodate two duplex apartments with separate access on the opposite side.
The inner spaces are fluid, interconnected, flooded by light and fully opened to the valley's view. The facade to the city's skyline is completely glazed, while the side and back facades cut fragments from the landscape.
Finishes cross the glass screen to enhance the continuity between the interior and the outer space.



Related projects: