ro | en
Ansamblu Atria

Ansamblu Atria

Autori: arh. Silviu Mihăilescu
Birou de proiectare: S.C. Mihăilescu și Asociații Arhitectura S.R.L.

Colaboratori:
Structura: S.C. Ideea Proiect S.R.L.
Beneficiar: S.C. Cityring Property S.R.L.

Comentariul autorului

Atria Urban Resort este un ansamblu amplasat in Nordul orașului București. Proiectul reprezintă prima faza proiectată în anul 2017 în urma unui concurs international.
Ansamblul rezidenţial cuprinde 2 tronsoane constructive de înălţime P+4E înşiruite, fiecare cu cate 2 scări, grupate într-un singur volum de forma literei U, care defineşte o incintă deschisă pe o latură către S-E. Spaţiul interior este amenajat ca parc, loc de joacă şi piscină, fiind în întregime pietonal. Pentru a întări legătura dintre locuinte și spațiul construit interior, apartamentele de la nivelul parterului beneficiază de terase private proprii.
Volumetria mizează pe orizontalitatea unor elemente dominante, întrerupte în anumite puncte cheie de coborârea parapeților. Corpului principal masiv, cu goluri individuale verticale sau pătrate pe toată înălţimea nivelului, i s-a atașat un al doilea element, un ecran alb orientat atât spre spre incinta interioară cât și spre exterior, format din benzi orizontale care marchează parapetul plin al loggiilor. Acest al doilea corp iese în consolă pe cele două capete ale clădirii aliniate la drumul de acces, formând loggii de mari dimensiuni care dinamizează perspectiva principală. Cele două volume albe sunt unite de elemente orizontale de lemn, marcând logii sau spații vitrate generoase.
De la etajul 1 la etajul 3 inclusiv, volumul este ieșit in consolă ceea ce ajută la protejarea teraselor de la parter și creeaza o terminație treptată a volumului la intersecția cu cerul. Zonele de inflexiune ale volumului in forma literei U sunt marcate printr-o retragere în linia aticului de la etajul 4.
Din punct de vedere a planimetriei, dispunerea în cadrul imobilului a tipologiilor celor 142 apartamente urmărește proporția de 60% apartamente de 2 camere cu suprafețe de 52-57 mp, și 40% apartamente de 3 camere avand suprafete de 67-77mp. Apartamentele beneficiază de terase sau loggii generoase, care participă la arhitectura clădirii prin jocul tridimensional al volumelor aliniate sau retrase și alternanța vizuală a suprafețelor luminate și umbrite.
Separarea circulațiilor auto de parcul interior conferă o securitate sporită și facilitează parcurgerea în siguranță a întregului ansamblu. Trotuarele late și zona centrală exclusiv pietonală contribuie la crearea unor circuite pietonale continue. Parcul central și dotările comune destinate locuitorilor ansamblului – terenul de joacă și piscina deschisă cu deck-ul de plajă creează și întrețin sentimentul de siguranță și transformă locuitorii într-o comunitate. Plantația abundentă a grădinilor private, a aleilor din ansamblu și a parcului central întreține un microclimat agreabil prin umbra și răcoarea pe care le asigură.



Alte lucrări cu aceiași autori: