ro | en
Rekolta
  • Nominalizare la secțiunea „Arhitectura amenajărilor interioare / amenajări horeca”

Rekolta

Autori: arh. Dan Enache, arh. Călin Radu, arh. Andrei Alexa
Birou de proiectare: Lama Arhitectura

Colaboratori:
Executant confecții metalice, mobilier: Atelierele Bogman
Executant finisaje doage: Doaga Studio
Scaune: Sensio
Beneficiar: Rekolta

Comentariul autorului

CONCEPT
Conceptul gravitează în jurul ideii de vin și vinificație.

SPAȚIUL INTERIOR
Am găsit spațiul interior al casei foarte fragmentat, specific clădirii în care se afla (locuință de secol XIX). Încercarea noastră a fost de a unifica vizual și funcțional acest spațiu, de a crea un traseu coerent și unitar. Astfel, am apelat la un element major ce se desfașoară în tot spațiul și te conduce, pentru a descoperi toate încaperile din care este format: instalația de țevi din inox. Aceasta este o trimitere la metodele de vinificație actuale (țevile prin care se face transferul vinului în vinăriile contemporane) și are pe deasupra un caracter funcțional: ascunde traseele de curent electric pentru corpurile de iluminat sub formă de pâlnie supradimensionată. Precum vinul curge prin țevi către diferitele momente ale transformării sale, lumina “curge”prin aceste țevi către mese.

Finisaje:
Plafonul casei vechi a fost decopertat, păstrand vizibile vechile grinzi de lemn ale casei și finisând spațiul dintre ele cu lemn dispus boltit (trimitere la bolțisoarele de căramidă specifice cramelor). Totodată, metoda de prindere a șipcilor de lemn, cu platbandă metalică, este o trimitere la estetica butoaielor de vin.
Pereții casei au fost decopertati parțial, iar caramida lasată aparentă și vopsită (caramida, un material specific cramelor).
Tocurile ușilor și tâmplaria de lemn au fost curățate de vechile straturi de vopsea și lasate sa-și exprime vârsta.
Pardoseala originală din parchet de lemn masiv a fost înlocuită cu unul cat se poate de apropiat, montat dupa un model identic.

Mobilierul proiectat de noi pentru acest proiect (mese, corpuri de iluminat, spate bar, masă bar) face trimitere directă către concept.
Finisajul mesei de bar este realizat din doage recuperate de la foste butoaie de vin.
Sobele de teracotă găsite în casă au fost reconditionate și păstrate, având valoare estetică majoră.

TERASA
Amenajarea terasei preia și duce mai departe în spațiul exterior, conceptul.
Pergola metalică protejează spațiul și este o reinterpretare supradimensionată a aracilor de vița de vie . Aceasta formează o structură ce se întinde organic în toată curtea și are rol de suport pentru plante.
Mobilierul (banchete si mese) proiectat pentru terasă face trimitere la estetica butoaielor de vin.



Alte lucrări cu aceiași autori: