ro | en
Ted’s Coffee Co. Lipscani

Ted’s Coffee Co. Lipscani

Autori: arh.Călin Radu, arh. Dan Enache, arh. Alice Ioniță
Birou de proiectare: Lama Arhitectura

Colaboratori:
Constructor general: Liviu-Iulian Manole (Publi Art Construct S.R.L.)
Mobilier: Arch S.R.L.
Mobilier exterior: Krautz Production S.R.L.

Comentariul autorului

Continuând amenajarea cafenelelor Ted’s Coffee Co., locația din strada Lipscani ni s-a părut ofertantă. Cladirea istorică înșiruită prezintă atât în fațadă cât și în plan, o lațime nu foarte generoasă, însă o desfasurare mare pe înalțime/adâncime.
Spațiul închiriat cafenelei, pastrează acest raport dinamic, atât în plan cat și în secțiune. Porțiunea de acces se deschide aerisit cu un spațiu pe dublă înalțime, fiind urmat de o zonă protectoare de supantă.
Astfel, zonificarile ne-au au fost clare din start: zona de bar și servire to-go se va desfașura în spațiul pe dublă înalțime, zona de stat, în spațiul liniștit și protejat, de sub și peste supantă.
În primă fază am decopertat pereții și plafoanele, având placerea de a descoperi tavanul pe bolțișoare de caramizi, respectiv lemn în zona de acces. Le-am curațat și păstrat aparente. Am păstrat și scara de acces pe supantă, desființându-i balustrada și schimbandu-i ușor finisajele.

Elementul principal propus acestui spațiu a fost portalul galben din tablă expandată pe structuraă metalică, portal pe dublă înaltime ce te invită calduros înauntru, te învaluie. Avand dublu rol, simbolic și funcțional, acesta structurează spațiul prin marcarea zonei principale (barul), ghidarea catre spațiul protejat de sub supantă și separarea fată de circulația verticală către etaj (rol de perete semi-transparent ce te orientează). Servește și drept suport pentru instalația de iluminat din pahare de cafea “to-go” pe cabluri textile, ce coboară asemenea unei ploi de lumini peste zona principală. Amprenta la pardoseală a portalului a fost tratată cu vopsea în același galben, pentru închiderea vizuală a cadrului și accentuarea zonificării. Astfel, un volum clar închis, ănsa diafan, aerisit, s-a născut la interior, invitându-te protector în cafenea.
Peretele cu scara a fost aproape în întregime tratat (pe dublă înaltime în anumite zone) cu bibliotecile-expozor din placaj, proiectate special pentru cafenelele TED’s, modulabile, pentru a se adapta oricărui spațiu. Aceste biblioteci, pe langa rolul de expunere a produselor, accentuează la randul lor înalțimea spațiului și conduc clienții către zona de stat de la etaj. Alt rol funcțional al acestora ar fi acela de mascare a caloriferelor și a tabloului electric.
Asemenea tuturor cafenelelor Ted’s, am balansat, încălzit fundalul rece, gri (pardoseală, pereți, placări oțel, tablă expandată de oțel gri pe pereți ce mascheaza instalații și creează ritm, textură), cu mobilierul din placaj natur, volumul galben de tablă expandată și corpurile de iluminat, finisările pereților de capăt cu placaj natur imprimat cu harta cafelei (pentru a lumina capătul umbrit de perspectivă).
Aceste materiale, finisaje și culori, au generat prin asociere volume și suprafețe arhitecturale de impact și structură în interior, rezultând un spațiu tensionat, dinamic, dar în același timp protector.