ro | en
Casa cu amprenta mica

Casa cu amprenta mica

Autori: arh. Iulia Tuiu

Comentariul autorului

Tema proiectului a fost realizarea unei case de vacanta cu amprenta la sol cat mai redusa (sub 100 mp) si prietenoasa cu mediul.
Clientii pentru ca s-a elaborat proiectul sunt o familie tanara, ce isi doreau o casa care sa ocupe cat mai putin din terenul ales si se deschide catre gradina, pentru a se bucura de imprejurimi.
Casa este configurata pentru a profita cat mai mult de teren, ocupand o suprafata redusa (doar 88 mp fara terase), dar oferind tot confortul necesar locuirii.
Odata cu perioada de izolare prin care toti am trecut, tot mai multi oameni au dus dorul naturii, iar orice spatiu exterior a devenit nu doar un avantaj al locuintei ci un spatiu esential sanatatii mentale si nu numai. Iesirile afara, apropierea fata de natura si jocul in aer liber au fost constientizate, inca o data, ca parti importante ce contribuie la calitatea vietii. Accesul la spatii verzi de tot fel reprezentand un element important in bunastarea oamenilor, contribuind la intarirea imunitatii si in general la mentinerea sanatatii ocupantilor. In ultima perioada clientii au inceput sa devina mai constienti de aceasta nevoie si sa solicite includerea acestor elemente.
Gradina reprezinta un refugiu in mijlocul naturii, o revenire la placerile simple, la viata lenta ce permite savurarea oricarui moment al zilei si conectarea la ritmul naturii.
Proiectul este conformat tinand cont de orientarea terenului, golurile si terasele find orientate pentru a profita de avantajele fiecarui punct cardinal. Optimizarea volumului s-a facut prin configurarea unui sistem de umbrire unitar ce ofera atat protectie fata de elemente pentru accesul de pe latura de Nord, cat si protectie pe timpul verii impotriva supraincalzirii pe latura de Sud, dar care iarna permite razelor soarelui sa patrunda in casa pentru a o incalzi pasiv.
Sisteme ce tin de eficientizarea energetica au fost incluse in design de la inceput si au lasat loc de dezvoltare spre o cladire mai sustanabila, mai verde, adaptata la cerintele viitoare.