ro | en
Locuinta sociala_Casa de pamant 25 mp
  • Nominalizare la secțiunea „Arhitectură de portofoliu / arhitectura locuinței”

Locuinta sociala_Casa de pamant 25 mp

Autori: arh. Cornelia Tuglui, arh. Alexandra Afrasinei, arh. Alexandru Barat

Comentariul autorului

Loc si comunitate
Proiectul porneste de la o premisa reala, o comunitate de etnie rroma din mediul rural din Romania, intr-un context social si natural special – zona inconjurata de padure si dealuri cu vita de vie. In istoria locului, la mijlocul secolului al 19-lea, aici intalnim primul experiment social al modernitatii - Falansterul de la Scaieni (1835-1836), initiat de Teodor Diamant si bazat pe o perspectiva noua asupra societatii (socialismul utopic).
Astfel, pornind de la acest context social, urban si ideologic se naste ideea unui proiect directionat pe mai multe paliere - nevoia unui camin, nevoia unui trai decent, cu toate aspectele fizice si sociale implicate, ce converg catre crearea mai mult a unui sistem de valori. Proiectul porneste din mai multe directii – rolul social, crearea unei structuri care evolueaza odata cu comunitatea, a unui spatiu care sa se adapteze modului de viata si de locuire specific, materialitate si sustenabilitate, precum si raportarea la un context natural special.
Proiect / materialitate / modulare
Caracteristica principala a proiectului o reprezinta alegerea materialului – caramizi de pamant/chirpici uscate la soare, cu dimensiuni adaptate intentiei arhitecturale si constructive.prelucrate manual de membrii comunitatii rrome care sunt familiarizati cu tehnica traditionala. Volumul din chirpici tencuit impreuna cu sarpanta de lemn se raporteaza la peisaj in doua feluri distincte – pe de o parte spatiul interior introvertit ierarhizeaza privirea prin goluri directionate spre peisaj, pe de alta parte prin alaturare si asociere, modulele vor crea un spatiu intermediar care sa permita comunitatii sa interactioneze, un altfel de spatiu care respecta nevoia de socializare specifica. Astfel nisele sapate in volumul masiv de pamant concentreaza si determina intreaga spatialitate a casei, atat in interior cat si in exterior, intrucat volumele scobite se pot adapta si transforma in functie de nevoile fiecarei familii. In final, proiectul devine astfel un instrument ca parte a unei schimbari de perspectiva cu implicatii sociale pe termen lung.

Comentariul juriului

Proiectul cucerește prin simplitatea temei ce tratează nevoia primară de adăpost pe care locuința o îndeplinește. Contextul natural și social ancorează propunerea în coordonatele de bază ale existenței, ce capătă materialitate din emergența organică a resurselor utilizate. Lucrarea se remarca prin excelenta graficii și a demersului arhitectural poetic. Introspecția unei materialități primare pe un limbaj sublimat cult este o acțiune care poate fi un demers real de luat în considerare în zone rurale sau naturale.
Remarcabil demersul social al echipei, implicarea reală pe care o previzionează în sensul în care aceste proiecte se doresc a fi implementate în viitor. Ingenioasă utilizare a tipologiei materialului constructiv (peretele, cu grosimea caracteristică), pentru a incorpora diferite tipuri de funcțiuni necesare în funcție de viitorii ocupanți ai locuinței.