ro | en
Casa VNT. Locuire urbană în centrul istoric al Constanței
  • Nominalizare la secțiunea „Arhitectură de portofoliu / arhitectura locuinței”

Casa VNT. Locuire urbană în centrul istoric al Constanței

Autori: arh. Radu Constantin, arh. Roxana Luscan
Birou de proiectare: Spacecraft Architecture Studio SRL

Comentariul autorului

Locuire urbană în centrul istoric al Constanței

Centrul istoric al Constanței însumează peste două milenii de spații și artefacte urbane, aglutinate, articulate și sedimentate în memoria colectivă ca fiind definitorii pentru imaginea actuală a orașului.

În nucleul acestui atom de materie urbană se află Stradela Vântului, cel mai vechi și îngust pasaj antropologic, aflat pe granița dintre așezarile armenești și grecesti timpurii. Insula urbană pe care acest pasaj o traversează este printre puținele fragmente de țesut urban din oraș care au reușit să ramână relativ intacte ca structură și imagine, devenind, într-o accepțiune extrapolată, o enclavă urbană.

Inserțiile noi într-un astfel de context sunt deseori problematice și întotdeauna privite cu reticență de catre vecini, din cauza faptului că, în majoritatea situațiilor de dezvoltare a zonei, încărcătura culturală amintită și natura juridică extrem de complicată a terenurilor sunt dificil de reconciliat printr-un concept coerent de arhitectură.

Proiectul prezentat pe această pagina reprezintă o încercare neexhaustivă de a insera un spațiu de locuit care reflectă aspectele contemporaneității, într-o formă care se așează subtil și modest printre fragmentele urbane existente. Scopul final al studiului de fezabilitate mai sus menționat urmarește integrarea casei într-o manieră non-invazivă în context, intrând în mod intrinsec în simbioză cu acesta.

Configurația volumetrică distribuie pe de-o parte zona de dormit pe parter către interiorul protejat al insulei, în legatură directă cu o gradină semiprivată, similar celorlalte case ale zonei, iar zona de zi la etajul superior, într-un singur spațiu, amplu și traversant, care se deschide cu precădere catre cer. Terasa de peste spațiul de locuit de la etaj rămâne deschisă și privată și încearcă să recupereze spațiul ocupat de amprenta clădirii la sol.

Din păcate, însă, acest proiect va rămâne la nivel de concept, de "proiect de sertar", deoarece caracteristicile terenului, în forma sa actuală, nu permit autorizarea lucrărilor de construcții permanente, în baza legislației în vigoare.

Comentariul juriului

Proiectul răspunde unei provocări urbane generate de limitarea intervenției aflate în pragul imposibilului, generat de contextul complex în care se inserează. Abordarea se caracterizează prin sensibilitate și minuțiozitate a spațiului ce devine narație prin desenul atent al detaliului de arhitectură. Proiectul este remarcabil dată fiind situația contextuală extremă în care se inserează prin propunerea sensibilă oferită a unei plombe cu valențe liricizante ce convinge prin dialogul decupăturilor si al deschiderilor spațiale pe toate direcțiile ca și de altfel prin aproprierea către detalii și materiale că ne aflăm în fața unui obiect fluid, conceput cu multă atenție către detaliu. O abordare măiastră într-o situație urbană imposibilă (conform legislației locale actuale), care reușește să propună o locuire specială profitând de accesul la lumină posibil din orice direcție, ținând cont în același timp de potențialul viitor al locului. Un proiect care pare ancorat în spiritul cartierului și inspirat de el, ceea ce este o valoare în plus.