ro | en
Ofertă design clădiri rezidențiale tip turn, cu apartamente high style

Ofertă design clădiri rezidențiale tip turn, cu apartamente high style

Autori: prof. emerit dr. arh. Dan Corneliu Șerban, arh.stag. Maria Turcu, arh.stag. Mihai Mitrică
Birou de proiectare: DD DESIGN STUDIO

Colaboratori:
Beneficiar: S.C. One United Properties S.R.L

Comentariul autorului

Schimbările cererii la nivelul pieței imobiliare, datorate perioadei pandemiei, fac ca dezvoltatorul privat să dorească schimbarea temei de proiect pentru un sit pe care urmau să se construiască clădiri turn, de la funcțiunea birouri, la funcțiunea rezidențială.

Proiectul a reprezentat o ofertare pentru realizarea unui ansamblu de 2 clădiri tip turn, având destinația locuire colectivă, parterul conținând spații comerciale se deschide publicului într-o zonă de piață urbană. Clădirile, având regimul de înălțime 2S+P+14, acomodează apartamente la nivelul etajelor curente, respectiv de studio,2 și 4 camere, în timp ce etajul superior se dezvoltă în apartamente tip penthouse. Cele 2 corpuri de clădiri formează un ansamblu, fiind într-o strânsă legătură, din punct de vedere spațial și al perceperii lor. Se decide ca cele 2 volume să fie identice ca volumetrie, fiind translatate în plan una față de alta, pentru a oferi o imagine dinamică asupra ansamblului.

Pornind de la distribuția apartamentelor la nivelul etajului curent, s-a căutat propunerea unei volumetrii a anvelopantei care să spargă tiparul clasic al fațadei cortină verticale integral din sticlă. Astfel s-au propus două direcții diferite de abordare la nivelul fațadelor, opuse ca imagine finală rezultată: o soluție urmărește realizarea a două layere de fațadă, prima cea de sticlă, în fața căreia se suprapun spații exterioare de tip balcon, pentru fiecare apartament, aceste balcoane înscriindu-se întru-un diagrid structural, în timp ce a doua soluție de rezolvare a fațadei presupune inserarea în suprafața fațadei cortină de sticlă, a balcoanelor cu jardiniere din material plin. Fațadele laterale fiind predominant pline, încadrează fațadele principale în care predomină suprafața vitrată, soluție care direcționează soluția către bulevard. Balcoanele de sticlă formează un joc pe fațade, fiind dispuse alternativ, evitându-se repetiția pe verticală, prin folosirea diferitelor dimensiuni și a jardinierelor amplasate din loc în loc.

Ambele variante de fațada țin cont de dorința beneficiarului de a păstra o fațadă cu material preponderent sticlă, de asemenea în ambele variante se dorește crearea unui dinamism volumetric și evitarea simplității în arhitectură.



Alte lucrări cu aceiași autori: