ro | en
Vila G

Vila G

Autori: arh. Alexandru Muntean, arh. Calin Lambrache, arh. Alexandrina Remescu-Simo, arh. Valeriu Nicolaides
Birou de proiectare: Studio Est

Colaboratori:
Structura: Ing. Catalin Ion
Instalații: Ing Iatan Elena, Ing Iatan Alexandru

Comentariul autorului

Odinioară atractivă pentru bucureștenii care doreau să locuiască departe de aglomerația orașului dar și pentru dezvoltatorii imobiliari, Pipera, a devenit în timp un loc plin de contraste. Multe din proiectele importante imobiliare se află aici coabitand cu lipsa infrastructurii, a spațiului urban, a echipamentelor edilitare de bază și a unui simț general de ordine. În acest peisaj cacofonic mai există doar  câteva loturi care mai păstrează încă acele calități pentru care Pipera era cândva atrăgătoare. Vila G stă pe un astfel de lot care deși nu este generos că suprafață, este acoperit și inconjrat de vegetație și se află în vecinătatea unui curs de apă.
Casă trebuia să fie în același timp introvertită, pentru a proteja spațiile de locuit de viitoarele dezvoltări imobiliare din jur, dar și deschisă către cadrul natural existent pe lot.
Pentru a răspunde la această temă clădirea a căpătat o formă de Y alungit care reușește să se strecoare printre copacii existenți pe lot și în același timp să lase loc pentru o curte interioară și privată orientată către est, locul unde o viitoare dezvoltare imobiliară este cel mai puțin probabilă. Pentru a întări și mai mult intimitatea casei, spațiile de locuit se retrag și mai mult față de limita terenului, lăsând doar câteva ferestre către stradă și care sunt protejate de arborii și vegetația existența.
Parțiul casei funcționează ca o secvență de spații care face trecerea de la public la privat: intrarea este un spațiu acoperit dar deschis, vestibulul este îngust și nu are vederi directe către exterior, apoi este urmat de un portic vitrat, deschis puternic către grădina interioară și care este legat de locul de luat masa din care se ajunge într-un spațiu de zi înalt și generos printr-un pasaj coborât și închis către exterior. Toate aceste spații cu caractere diferite sunt legate și alcătuiesc un mare spațiu fluid fără a fi despărțite de uși ci doar prin folosirea geometriei. De-a lungul acestui parcurs spațial există câteva zone “tari” care conțin serviciile: bucătăria, toaletele, scara, un birou, care definesc și conturează acest traseu fluid.



Alte lucrări cu aceiași autori: