ro | en
Casa C

Casa C

Autori: arh. Liviu-Vlad Moraru, arh. Ioana Moraru
Birou de proiectare: Oculus Office SRL

Comentariul autorului

Casa C este o locuință de vacanță situată într-un sat din sudul județului Prahova și a fost concepută urmând un principiu simplu: locatarii vor să se bucure de liniștea și spațiul verde pe care mediul rural îl oferă.
Fiind un spațiu utilizat ocazional, accentul a căzut pe strictul necesar și o amprentă cât mai mică la sol pentru a avea un impact redus, dar și pentru a se încadra în fondul construit din zonă. Porticul, situat pe latura sudică, completează aspectul rural al locuinței, iar terasa orientată către curte vine cu o completare funcțional modernă.
Locuința fiind dezvoltata pe direcția E-V iși primește toată lumina naturală directă pe latura sudică, dar cu ajutorul proticului, aceasta are și umbră pe perioada de vară.
Tot din motive de optimizare, accesul a fost propus central pentru a avea o distribuție cât mai bună a spațiilor interioare, acesta fiind marcat prin nișa creată în fațadă.
Fiind o locuință doar pe parter și cu șarpantă în două ape a permis deschiderea pe înălțime a spațiului în zona de zi, astfel intradosul acoperișului și grinzile de susținere a acestuia rămân vizibile.
Asptectul exterior al clădirii este unul simplu și sunt folosite materiale naturale: soclul placat cu piatră, pardoseală exterioară din cărămidă, structura porticului și a terasei, cât și balustrada cu un motiv decorativ, dar și tâmplăria cu ancadrament, sunt realizate din lemn. Pe laturila estică și cea vestică, este propusă o închidere din lemn pe zona de acoperiș, care împarte volumul în două părți.
Și intervenția pe curte este una minimală, păstrând copacii existenți și cosmetizând zona verde. Se propune doar o zonă pentru parcarea mașinii și o alee care duce către terasa și grădina din spate, ambele placate cu piatră naturală. Pe latura sudică a terenului, cât lungimea casei, se amenajează o structură metalică ușoară pe care vița de vie se poate cățăra, asfel se creează un spațiu exterior acoperit și umbrit natural.
Deși a fost concepută pentru un teren din mediul rural al Prahovei de sud, această locuință de vacantă poate fi implementată și în alte zone ale mediului rural.Alte lucrări cu aceiași autori: