ro | en
Casa C

Casa C

Autori: arh. Liviu-Vlad Moraru, arh. Ioana Moraru
Birou de proiectare: Oculus Office SRL

Comentariul autorului

Casa C este o locuință de vacanță situată într-un sat din sudul județului Prahova și a fost concepută urmând un principiu simplu: locatarii vor să se bucure de liniștea și spațiul verde pe care mediul rural îl oferă.
Fiind un spațiu utilizat ocazional, accentul a căzut pe strictul necesar și o amprentă cât mai mică la sol pentru a avea un impact redus, dar și pentru a se încadra în fondul construit din zonă. Porticul, situat pe latura sudică, completează aspectul rural al locuinței, iar terasa orientată către curte vine cu o completare funcțional modernă.
Locuința fiind dezvoltata pe direcția E-V iși primește toată lumina naturală directă pe latura sudică, dar cu ajutorul proticului, aceasta are și umbră pe perioada de vară.
Tot din motive de optimizare, accesul a fost propus central pentru a avea o distribuție cât mai bună a spațiilor interioare, acesta fiind marcat prin nișa creată în fațadă.
Fiind o locuință doar pe parter și cu șarpantă în două ape a permis deschiderea pe înălțime a spațiului în zona de zi, astfel intradosul acoperișului și grinzile de susținere a acestuia rămân vizibile.
Asptectul exterior al clădirii este unul simplu și sunt folosite materiale naturale: soclul placat cu piatră, pardoseală exterioară din cărămidă, structura porticului și a terasei, cât și balustrada cu un motiv decorativ, dar și tâmplăria cu ancadrament, sunt realizate din lemn. Pe laturila estică și cea vestică, este propusă o închidere din lemn pe zona de acoperiș, care împarte volumul în două părți.
Și intervenția pe curte este una minimală, păstrând copacii existenți și cosmetizând zona verde. Se propune doar o zonă pentru parcarea mașinii și o alee care duce către terasa și grădina din spate, ambele placate cu piatră naturală. Pe latura sudică a terenului, cât lungimea casei, se amenajează o structură metalică ușoară pe care vița de vie se poate cățăra, asfel se creează un spațiu exterior acoperit și umbrit natural.
Deși a fost concepută pentru un teren din mediul rural al Prahovei de sud, această locuință de vacantă poate fi implementată și în alte zone ale mediului rural.



Alte lucrări cu aceiași autori: