ro | en

Casă în Dumbrava Vlăsiei

Balotești, jud. Ilfov, România
Autor: arh. Carmen Petrea / SC Etic Atelier de Arhitectura SRL-D

Comentariul autorului

O formă geometrică regulată este o urmă a prezenței umane în teritoriu.
Casa împarte terenul în două grădini egale, una publică și alta privată. Printr-o ușoară rotire a planului, zonele laterale înguste se lărgesc, devenind mici camere exterioare.
Această mișcare circulară în jurul unui ax vertical va genera viitoarele spații ale casei, materializându-se sub forma amprentei circulare a living-ului (interior-exterior), în jurul unei scări elicoidale ce grupează în axul ei coșurile de fum. Simbol al adunării împreună, cercul marchează zona de socializare, gravitând în jurul focului. Circumscrise unei forme puternice, living-ul interior se completează cu cel din afară, iar cel exterior se întregește în interiorul casei, absorbindu-se reciproc continuu; exteriorul traversează casa pentru a se întregi dincolo de ea. Dinamica circulară estompează limitele interior-exterior, lăsând senzația situării într-un spațiu pentru care în casă sau afară este secundar.
Dincolo de zona de noapte de la etaj, ascensiunea continuă în jurul unei biblioteci, până la supantă, loc de meditație și de privit din înalt.
Construită din materiale naturale, casa se așază discret în teritoriu, luminoasă și ușoară.



Alte lucrări cu aceiași autori:

2018
Proiecte de arhitectură