ro | en
Mențiune

Turnul pompierilor Cluj

Cluj Napoca, jud. Cluj, România
Autori: arh. Astrid Rottman, arh. Cosmin Anghelache, arh. Cassandra Pop / ASDESIGN 95

Comentariul autorului

Identitatea turnului este expresia dialogului viu pe care acesta l-a avut mereu cu orașul. Prin coaja sa edificată, omul a relaționat permanent, cu spațiul exterior. Intervențiile propuse sunt punctuale și urmăresc vecinătatea imediată. Nepercepute inițial, sunt descoperite treptat : un subsol, o bancă, un pavaj, o curte. În interior, un parcurs ascendent împărțit în două zone – una a circulației propriuzise (scara) și una a explorării spațiului (planșeele și podestele intermediare)- delimitate de un element vertical și continuu care estompează și calmează forfota pașilor în urcare. Două materialități diferite: masivitatea betonului (treptele), respectiv transparența platformelor (sticlă, grilaj metalic din oțel, intercalate cu pardoseala din scândură). Odată parcurse cele două straturi istorice ale turnului, membrana exterioară își pierde din materialitate, devenind la rându-i spațiu exterior. Contemporan prin deschiderea sa totală față de oraș, dialogul cu acesta devine mai viu și mai efervescent ca niciodată. Cea de a treia vârstă a turnului este redată întru totul de o arhitectură senzorială și culturală a orașului Cluj.
Locul II – Concurs de solutii “TURNUL CELOR TREI VÂRSTE”



Alte lucrări cu aceiași autori:

2018
Proiecte de arhitectură