ro | en

Poartă pentru județul Neamț

jud. Neamț, România
Autori: arh. Elena Ștefănescu Marcu, arh. Aina Constantin, Andrei Ștefănescu / studio ae (atelier sea s.r.l.)

Comentariul autorului

Prin acest proiect ne-am propus un studiu asupra elementului de marcare a limitelor județului Neamț. Scopul a fost exprimarea identității zonei prin punctele de intrare/ieșire din județ acestea devenind reprezentative pentru valorile locale.
Neamț, nucleu al Moldovei, este un teritoriu central cu funcție importantă în sinteza și transmiterea culturii. Teritoriul Neamțului dispune de mai multe nuclee - monumentele, complexele muzeale, siturile arheologice, rezervații și peisaje naturale.
Ca rezultat al analizei, propunerea susține deschiderea teritoriului Neamț prin marcarea cu două elemente așezate față în față, similare, dar percepute diferit prin poziția lor rotită. Accesul este pus in evidență prin poarta-simbol, aceasta fiind și singurul element arhitectural mobil al unui perete care permite trecerea. Pentru accentuarea verticalității, poarta propusă nu are element fizic orizontal, hotarul fiind teritoriul Neamț. Volumetria - un întreg împărțit în două - sugerează ideea de aici/dincolo, înainte/după limită, afară/înăuntru - fețe ale aceluiași lucru.
Rezultă un obiect care are două fețe diferite în funcție de parcursul persoanei care intră sau părăsește teritoriul.Alte lucrări cu aceiași autori:

2018
Proiecte de arhitectură