ro | en
Stegarului 151-153

Stegarului 151-153

Autori: arh. Octavian Eremia, arh. Ioana-Laura Vrapcea, urb. Dan Tudor, urb. Andi-Marian Carligianu
Birou de proiectare: DACRA STUDIO SRL

Colaboratori:
Structura: ing. Tudor Marius, ing. Hodorca Vlad-Laurentiu (Cuantum Design SRL)
Instalații: ing Mihai Terzi, ing. Cristina Terzi (Smart Design Instalatii SRL)
Execuție: BLACK OAK Developer & Contractor SRL
Beneficiar: BLACK OAK Developer & Contractor SRL
Foto: arh. Sabin Prodan

Comentariul autorului

In paralel cu țesutul construit al orașului, unde imaginea ”obiectului” de multe ori este dictata de context iar elementul arhitectural, in multe cazuri, este fie o preluare fie o reinterpretare a imaginii de ansamblu, zonele periferice ale orașului, în general puțin construite, au șansa generării propriului conținut pe un fundal natural, crud.

Conceptul de arhitectura, dezvoltat în registre orizontale, are la baza trei elemente distincte, caracteristice dezvoltării zonei – locuințe cu gradina, locuințe „la etaj” si locuințe individuale cuplate, fiecare proiectate pentru a deservi, pe de o parte, un interes economic punctual al viitorilor locuitori ai zonei și pe de alta parte pentru a asigura tipologii de locuire distincte, în cadrul aceleiași dezvoltări, ce conduce la diversitate.

Ca imagine, tipologiile de locuire sunt tratate diferit prin materialele folosite și geometria volumului. Zona locuințelor compacte (etajul 1 și 2), tratata ca un element de imagine și volum, devine o articulare între zona locuințelor cu grădini, încadrata de masivitatea incintei și zona locuințelor individuale cuplate ale ultimului nivel, deservite de terase individuale ample.

Textura și culoarea materialelor are la baza explorarea elementelor din spectrul mineral – anorganic rece (elemente metalice, placări de fibro-ciment, tencuiala minerala rugoasa, elemente de sticla, elemente ceramice) pe un fundal natural cald dat de cadrul vegetal – organic.

Fiecare element și detaliu al perspectivei arhitecturale completează scenografia de ansamblu a proiectului, astfel generând un mod nou de a dezvolta o zona, unde obiectul de arhitectura poate genera ”un reper”.



Alte lucrări cu aceiași autori: