ro | en
(102 The Address) Imobil locuințe colective cu spații comerciale la parter

(102 The Address) Imobil locuințe colective cu spații comerciale la parter

Autori: Arh. Carstoiu Mihail-Adriansef proiect), Arh. Silvana Ciobanu, Arh. Cristina Isfan, Arh. Vlad Ghinea, Arh. Oana Tutu, Arh. Mihaela Fluereci, Arh. Claudia Bingol, Arh. Ovidiu Matache
Birou de proiectare: Visio Construction Works (acum Craft Engineering)

Colaboratori:
Proiectant structura: ing. Vasile Gae (Craft Engineering).
Proiectant instalatii: Ing. Bogdan Vladescu (MC General Construct Engineering).
Execuție: Visio Construction Works.
Beneficiar: Caba Innovative Construct SA

Comentariul autorului

Barbu Vacarescu – 102 the Address.
Amplasat intre Bulevardul Barbu Vacarescu si Strada Ramuri Tei / Turnul Eiffel, ansamblul este integrat intr-un tesut existent destructurat, o fosta zona industriala, pe un teren destinat colectarii deseurilor. Natura terenului a determinat executia unor solutii de fundare speciale, fundatia fiind realizata dintr-un radier pilotat si pereti mulati de 60-80cm. Conditiile speciale de teren precum si necesitatea spatiilor tehnice au determinat existenta celor trei subsoluri.
Forma terenului a generat volumetria propusa in incercarea de a maximiza suprafata locuita asa cum se intampla adesea in Bucuresti. Retragerea fata de bulevard a fost determinata de intentia de a nu forma un coridor de trecere, spatiul fiind adresat pietonilor, avand ca functiune spatii comerciale la parter. Toate aceste spatii comerciale au dubla orientare (vitrata) in perspectiva dezvoltarii ulterioare a zonei industriale din spatele terenului.
Conformarea volumetrica a cladirii asigura densitate tesutului, constructia fiind alcatuita din doua accente intre care se afla un corp de cladire care le uneste. Cele trei corpuri de inaltimi diferite diminueaza masivitatea constructiei, pastrand in acelasi timp frontul continuu catre Bd-ul Barbu Vacarescu. Clădirea este compusa din 3 tronsoane structurale: 2 tronsoane cu regim de inaltime 3S+P+10E la nord şi sud şi unul cu regim de înălţime 3S+P+6E între ele.
Cu o amprenta de 3320mp si o suprafata supraterana de aproximativ 30500mp, ansamblul cuprinde 278 de apartamente, spatiul de la parter fiind destinat in intregime spatiilor comerciale. Parcarea este rezolvata in cadrul celor trei subsoluri, asigurand un necesar de peste 475 de locuri (necesare clădirii de locuinţe şi spaţiilor comerciale, împreună cu vizitatori), la parter sunt disponibile inca 12 locuri de parcare si o bretea locala de circulatie. De asemenea, în subsol sunt prevazute majoritatea spaţiilor tehnice necesare funcţionării. Suprafata totala construita subterana este de 18.400mp (3 subsoluri).
Peste tronsonul 2 este propusa o terasa circulabila, la etajul 7, cu dubla orientare, amenajata in asa fel incat acest spatiu poata fi utilizat de locatarii cladirii. Astfel de terase circulabile se regasesc si la etajul 1 si 4, inspre latura de Est.
Orientarea clădirii este favorabila - toate apartamentele au orientare Est - Vest. Pe cele 2 fațade lungi (est și vest) există apartamente în principal cu 2 camere. Pe celelalte părți, există apartamente cu 3 și 4 camere.
In apropierea terenului se afla 2 parcuri - Parcul Circului, Parcul Floreasca.
Pentru anvelopanta cladirii a fost propus un sistem de fatada ventilata, placarea fiind realizata din doua materiale diferite, placare panouri de aluminiu (alb) si placare ceramica (gri inchis), cu structura metalica, termoizolatie cu vata minerala semirigida si cu tamplarie de aluminiu si geam termopan. La parter spatiile comerciale dinspre Barbu Vacarescu sunt inchise cu un perete cortina transparent, cu inaltimea generoasa de 5m.
Datorită poziției privilegiate în oraș (în apropiere de Floreasca și Dorobanți), această clădire a reprezentat proiectul de intrare pe piata a dezvoltatorului din Turcia. Datorita acestui fapt s-a optat pentru forme deosebite, greu de realizat, din materiale de buna calitate.