ro | en
Locuințe colective Privighetorilor 86H

Locuințe colective Privighetorilor 86H

Autori: arh.Alfredo Biosca Ponce, arh.Roxana Nistor, arh. Oana Crăciun
Birou de proiectare: KXL Studio , KICKLAND

Colaboratori:
Structura:
ing. Adrian Crihan

Instalații:
ing. Liviu Ghiță, ing. Răzvan Ganea

Comentariul autorului

Proiectul propus definește o parcare subterană de aprox. 5000mp (inclusiv zone tehnice și spații de siguranță civilă) cu o configurație pe două niveluri, rezultând astfel trei niveluri de parcare, atingând un număr maxim de 131 de locuri de parcare

Accesul principal la sit este din partea de nord de pe Str. Câmpul Pipera. În ceea ce privește accesul pe amplasament, va fi accesul mașinii în colțul de sud-est la parcarea subterană și accesul pietonal pe mijlocul laturii de est.

Clădirea propune o soluție cu patru nuclee verticale, două dintre ele atingând un nivel P + 5 și celelalte două un nivel P + 9. Fiecare nucleu servește 3-4 apartamente. Această configurație a miezurilor, împreună cu amprenta dată a clădirii, permite două tipologii principale de apartamente - orientate simplu sau orientate dublu. Pentru a aborda raportul în ceea ce privește dimensiunea apartamentelor (studiouri / 2 camere / 3 camere / 4 camere) nucleul superior servește cantitatea maximă de unități pe etaj - patru unități, toate orientate individual, în timp ce nucleul inferior servește maxim din trei unități - una orientată dublu și două orientate simplu.

Etajul tipic poate fi împărțit în maxim 14 unități, 2 dintre ele fiind orientate dublu și restul orientate simplu.

Etajul 6 introduce o modificare a regulii de amenajare a unității, introducând 4 apartamente de 4 camere și 2 apartamente cu etaj dublu de la nivelul 5, reducând în acest fel terasele de la nivelul 6. De asemenea, de la acest nivel în sus introducem unități orientate dublu și unități mai mici conectate cu nucleele superioare, rezultând terase deschise pentru unele dintre apartamente. Aceasta este o soluție pentru a atribui părți ale suprafeței ultimelor nivele ca terase utilizabile pentru unități individuale. În timp ce optimizăm suprafața supantei care are o dimensiune funcțională, propunem, de asemenea, volumul unei clădiri care ia în considerare dimensiunea și contextul său.
Terasele pot aduce, de asemenea, o valoare adăugată întregii clădiri prin proiectarea acestei suprafețe ca o zonă comună utilizabilă pentru toți locuitorii, oferind o vedere spectaculoasă și exclusivă spre pădurea Baneasa, munții și peisajul orașului.

Parterul are, de asemenea, o configurație care poate fi utilizată în diferite scenarii. Nivelul împărțit al etajelor subterane generează două înălțimi diferite ale parterului; înălțimea mai mare fiind conectată direct la grădinile private. Propunerea noastră variază de la introducerea la acest nivel doar a apartamentelor cu 4 camere sau apartamente mai mici - garsoniere și unități cu 2 camere - sau o combinație a ambelor