ro | en
Apartament M

Apartament M

Autori: arh. Sonia Troancă, arh. Andrei Crăciun, arh. Ioana Amărășteanu
Birou de proiectare: AXS Studio - Architecture & Design

Colaboratori:
Foto: Arh. int. Alexandru Prodan
Furnizor finisaje : Fragma by Alexandra Marchidanu

Comentariul autorului

Apartamentul amenajat, cu trei camere si suprafața utila de 80 mp., se află în zona centrală a Sibiului, la ultimul nivel al unui imobil recent finalizat și dispune de o terasă generoasă cu vedere spre centrul istoric. Beneficiarii și-au dorit o amenajare în stil contemporan, în care să predomine o paleta de culori închise, în contrast cu materiale în nuanțe calde, precum lemnul natur.
Proiectul a început de la „inima casei” - zona de living, tip open-space cu bucătăria și zona de dining - locul în care se adună membrii familiei sau prietenii seara și dimineaţa, pe care clienții și-au dorit-o amenajată cu accente de tip industrial și cu obiecte decorative care să amintească de pasiuniile lor. În acest sens am integrat ca piesă principala decorativă în zona de living , o harta a lumii 3D realizată la comandă din tablă debitată cu plasmă, pusă în evidență scenografic de diferitele surse de iluminat prevăzute.
Zona de zi expune cel mai evident paleta de culori și materiale alese, care caracterizează întreaga amenajare în stil modern - contemporan: nuanțe neutre de gri la nivelul mobilierului, în contrast cu detalii realizate din lemn natur, care încălzesc atmosfera locuinței și nuanța de verde smarald, materializată sub formă de culoare-accent, care îmbogățește amenajarea și redă vitalitate.
Un aer ușor industrial - modern este redat de corpurile de iluminat tehnic tip spoturi pe șină, cu finisaj negru mat și de accentele din metal negru la nivelul masuțelor de cafea și a mesei de dining, prevăzută de asemenea cu picioare metalice.
Proiectul a trebuit să răspundă diferitelor provocări, datorate configurației spațiale. Una dintre acestea a reprezentat adâncimea zonei de zi: pentru a păstra fluiditatea spațiului și pentru a facilita accesul către dormitoare, dining și bucătărie, zona de canapea a fost conformată sub formă unei “insule”. O altă provocare a fost optimzarea pe cât posibilă a spațiul, pentru a putea integra suficiente zone de depozitare și zone de expunere. Aceste zone au fost diferențiate prin texturi și culori : zonele de expunere sunt evidențiate prin alegerea unei nuanțe deschise de lemn natur, pentru a capta atenția, iar zonele de depozitare sunt mascate cu fronturile vopsite gri deschis, pentru a alcătui o imagine de fundal neutră și elegantă / minimalistă.
Zona de dining este delimitată vizual într-un mod subtil, prin schimbarea texturii la nivelul peretelui adiacent : finisajul alb mat este înlocuit de lamele verticale din lemn.
Bucătăria se integrează armonios cu zona de living și dining. Toată aparatura electrocasnică este încorporată, pentru a putea marca o prezența cât mai subtilă a bucătăriei în zona de zi. Blatul din marmură neagră, vine în completarea esteticii mesei de dining și constituie un accent rafinat, prețios în cadrul amenajării.
Dormitoarele, păstrează paleta de culori și materiale propuse în amenajare. Texturi prețioase de piatră naturală, precum marmura albă și gri, au fost utilizate în amenajarea celor două grupuri sanitare.
În dormitorul matrimonial, precum și în grupul sanitar de oaspeți, s-a optat pentru o mobilare minimalistă și pentru fronturi placate cu oglindă, cu intenția de a crea un efect de mărire vizuală a spațiului.